The Social Network – Fantastiske Fincher

The Social Network fortæller historien om Mark Zuckerberg, skaberen af Facebook. Han beskrives i store træk som en følelseskold og hensynsløs nørd, uden den store empati og medmenneskelighed. Han beskrives dog også om venlig(på sin egen måde) og ikke mindst yderst skrøbelig.

Det er dog meget vigtig med det samme at gøre det meget klart at The Social Network, ikke er noget dokumentarisk af verdens yngste “self-made” milliardær. Filmen er fiktion, løst baseret på en sand historie som meget få mennesker rent faktisk kender til. Og dem der kender til den har ikke haft noget med filmen at gøre, da de som det også kommer frem har underskrevet tavshedserklæringer.

Filmen fortælles på flere niveauer og foregår på forskellige tider. Dels foregår handlingen i to forskellige retssager mod Zuckerberg, en anlagt af brødrene Winkelwoss som mener at han stjal deres ide, og en der er anlagt af Eduardo Savaerin, der som medgrundlægger mener at han er berettiget til en større del af kagen.

På den måde fortælles historien i flashbacks, men er i sin sublime enkelthed bygget ganske kronologiske frem, og dermed er der alt lige fra de spæde spadestik af projektet, til Facebook runder den første million brugere. Alt i mens udspiller sig en væld af små sidehistorier, mest bemærkelsesværdig er den om Napster grundlæggeren Sean Parker, der også ejer sin del af Facebook og spiller en ikke ubetydelig rolle.

Dialogen som omdrejningspunkt
The Social Network er i de to timer filmen varer stort set udelukkende båret frem af dialogen. Dette har naturligvis lagt et kæmpe pres på manuskriptforfatteren Aaron Sorkin. Der er dog ikke den mindste slinger i valsen. Manuskriptet er knivskarpt og selvom der er tale om 120 minutters stort set ren snak bliver filmen på intet tidspunkt langtrukken. Sorkin læner sig i den grad op af sin første Oscar, med det sublime, elegante og yderst troværdige manuskript.

Oscar potentiale hele vejen rundt
Hvis Aaron Sorkin læner sig op af en Oscar er han næppe den eneste. Udover David Fincher der nærmest virker selvskrevet kunne der også meget vel blive rettet opmærksomhed mod Jessie Eisenberg der spiller Mark Zuckerberg, og ikke mindst Justin Timberlake der giver den som Napster grundlæggeren Sean Parker. Timberlake er gennem de sidste par år høstet større og større respekt i Hollywood, og The Social Network kan meget vel være filmen der, kan give ham det store gennembrud han så utvivlsom fortjener. En anden ting der også fortjener at blive fremhævet af Trent Reznors glimrende musik. Nine Inch Nails frontmanden leverer et fremragende lydtæppe til filmen, dæmpet men bragende. Meget langt fra Hans Zimmer og John Williams, men mindst lige så effektivt.

The Social Network er en fantastisk film, ikke mindst fordi historien er fantastisk. En ung mand der kæmper mod alt og alle og i sidste ender på trods af milliarder af dollars stadig føler sig isoleret. Hvor meget der er sandhed og hvor meget der er fiktion, det ved kun Zuckerberg og en håndfuld andre. Det betyder i realiteten heller ikke noget for filmen, for det er jo virkeligheden filmens fornemmeste mål at være virkelighedsflugt fra start til slut.

David Fincher har lavet mange glimrende film, og denne topper listen. Hvis der er nogen retfærdighed i Oscar-komiteen så kommer denne film til dyste med Nolans Inception om bedste film. Jeg er bare glad for, at jeg ikke skal bestemme hvilken en der er bedst.

Smid en kommentar