The Raven – Goth håndværk

Præmissen for filmen er ganske enkelt fremragende! Den berømte digter Edgar Allen Poe, spillet forbandet godt af John Cusack, bliver ufrivilligt hjernen bag en række bestialske mord. Nu må han sammen med politiinspektør Emmet Fields, fint portrætteret af Luke Evans, forsøge at løse mysteriet og finde frem til morderen, før han dræber igen.

Farligt stof
At røre ved Edgar Allen Poe er som at spille crocket i et minefelt. Den legendariske forfatter, hvis univers har dannet grundlag for diverse gothiske subkulture, er mildest talt sprængfarlig at sende igennem Hollywood-maskinen. Men instruktør James McTeigue holder godt fast i den dystre stemning, han blev kendt for med V for Vendetta, og slipper på den måde udmærket fra det.

For de fleste er John Cusack nok ikke det oplagte valg til at spille en afdanket, fordrukken horror-poet, men det er egentlig utroligt befriende, at det netop ikke er den typiske karikatur i form af en livstræt, slidt Nicholas Cage agtig type, der er lidt for smart og lidt for gennemtæsket til, at vi dødelige kan identificere sig med ham. Cusack formår at vise en sindsplaget, lidt underspillet Poe uden at gøre ham til en joke på sig selv.

På sikker grund
Filmens store mysterium, hvem er morderen (og nej, det er ikke butleren…), virker! Opskriften er ikke ny, men fungerer efter præcis samme skabelon som de klassiske kriminalromaner. Vi er med til at finde spor, men sammenhængen må vi langt hen ad vejen selv tænke os til. Det er fremragende! Jeg ved ikke noget bedre end at sidde og lege detektiv inde i hovedet, mens jeg følger med i filmen. Og når det nu virker, hvorfor så lave om på det?

Fordi det ærlig talt er en skam at putte en så stor figur ned i en så gennemtæsket kliché. Poes univers kommer kun delvist til sin ret, og selvom filmen er godt skåret, så bevæger den sig aldrig ned i den dybe ende af svømmebassinet. Jeg savner at blive forbløffet. Jeg savner at blive taget ved næsen. I stedet bliver jeg taget i hånden og får sikkerhedssele på. Det bliver aldrig rigtig farligt – og med den præmis, så havde det bestemt ikke gjort noget!

The Raven er en udmærket film. Du skal se den, hvis du godt kan lide detektiv-mysterier, eller hvis du altid har været fascineret af Edgar Allen Poes univers (men ikke er fanatisk tilbeder). Forvent et godt stykke filmhåndværk, der ligger i den gode ende af middel på oplevelsesskalaen.

 

Smid en kommentar