The Model – En dansker i Paris

The Model viser modebranchens glamour og kynisme, som den danske model, Emma, fanges i da hun rejser til Paris for at fremme sin modelkarriere.

I The Model følger vi den unge, danske fotomodel, Emma (Maria Palm) som forlader teenagelivet hos forældrene til fordel for den glamourøse liv i modebranchens hovedstad, Paris. Her møder hun den anerkendte modefotograf, Shane (Ed Skrein) som hun indleder et forhold med, hvilket hun selvfølgelig må holde hemmeligt for sin kæreste, Frederik, som er hjemme i Danmark. Emmas modelkarriere blomstrer hurtigt ud fra hendes association med Shane, og hendes verden fyldes med anerkendelse, fester og smukke photoshoots. Emma opdager dog også at Paris byder på mange fristelser og udfordringer som kan være svære for en ung teenagepige at takle.

The Model er Mads Matthiesens anden spillefilm efter hans prisvindende debutfilm 10 Timer til Paradis fra 2012. I hovedrollen som Emma, ses Maria Palm, som også i virkelighedens verden er en succesrig model, som har lavet kampagner for bl.a. L’Oreal og editorials for det prestigefyldte modemagasin, Vogue. Palm er som amatørskuespillerinde overbevisende i sin portrættering af den naive og usikre Emma, som både prøver at finde og skabe sig selv midt i succesens turmult. Britiske Ed Skrein, som snart kan opleves som superskurk i Marvel-filmen Deadpool, er karismatisk og dragende som den lidenskabelige og selvsikre fotograf, Shane. Shane præsenterer Emma for modebranchens smukke, men også kyniske verden, hvor skønhed og image er de vigtigste succeskriterier.

Maria-Palm-Ed-Skrein-in-The-Model

Det kan til tider være svært at forstå Emmas strabadser: Hun er ung, smuk, succesfuld, og kan ikke helt beslutte sig for hvilken lækker mand hun gerne vil beholde. Man får dog uundgåeligt ondt af hendes stakkels kæreste, Frederik (Marco Ilsø), som møder uventet op i Paris og forstyrrer hendes affære. Der er generelt en del mennesker som må finde sig i Emmas permanente sure mine, dårlige beslutninger og barnlige naivitet. Hendes opførsel står i kontrast til de tilsyneladende perfekte omgivelser som hun befinder sig i, men hun afspejler og afdækker samtidig den virkelige, mørke side af modebranchen, hvor man gør hvad der må gøres for at nå til tops. Det er lidt som at se en alvorlig og europæisk version af Showgirls.

Matthiesen formår at skabe et realistisk portræt af modebranchen ved at undgå åbenlyse klichéer som flamboyante fotografer og bitchy modeller. Selvom der både er melodrama, sex og stoffer, får disse elementer aldrig lov at overskygge historien om en ung piges rejse gennem en voksen verden. Resultatet er et af de mest vellykkede, danske coming-of-age film i nyere tid.

5stars

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

Smid en kommentar