The Giver blu-ray anmeldelse

Hvordan ville verden være, hvis folk ikke havde følelser, instinkter og drømme, og blot gjorde hvad de blev bedt om, og arbejdede med det de blev sat til. Hvor der ikke er grund til jalousi og misundelse, da alle er lige og bor i de samme huse, og hvor alt er sort og hvidt, så farver ikke betyder noget?

Det er præmissen for The Giver, der udspiller sig i tiden efter ”den store udryddelse”, hvor verden er blevet bygget op igen, som et noget andet sted. Der er ingen dyr, der er ingen bakker og der er intet omskifteligt vejr – alt er planlagt og alt er forudbestemt for alle i samfundet. Desuden er der ikke nogen der, der lyver eller har minder, eller viden om, hvad det er foregået tidligere og hvordan verden har set ud. Det vil sige – næsten ingen.

I samfundet udvælges der nemlig en enkelt ”receiver of memories”, der får at vide hvordan verden har set ud, en viden og nogle minder, han får fra ”the giver”, der gennem minder og bøger giver ham en unik indsigt i tiden før det nye samfund.

En opgave han bliver stillet for at have en viden, der kan bruges til at rådgive ”de ældste”, som styrer samfundet. Men hvad sker der, når en ung mand pludselig begynder at se farver i en sort/hvid verden og begynder at vide, hvad de går glip af, ved ikke at have følelser og lyster, der finder Jonas (Brenton Thwaites) ud af, da han bliver udvalgt som modtager af minder.

Ja – selvsagt giver det en masse komplikationer, og den viden han får, kan han ikke holde for sig selv, og er nødt til at dele den. Dette bringer hele samfundet i fare, for hvad sker der, hvis befolkningen finder ud af, at der er et alternativ, og at verden ikke behøver sort/hvid, men at der kan være mere i livet end hvad øjet umiddelbart ser.

Hvis The Giver havde været lavet på en yderst sofistikeret måde, og der havde været tid til at opbygge et ordentlig persongalleri og man kunne fornemme personerne i en højere grad, så kan det godt være, at filmen kunne have været vellykket, og hele dilemmaet for filmen kunne have virket mere vedkommende.

I hænderne på Phillip Noyce er dette dog ikke blevet tilfældet, i stedet kommer det lidt til at virke som en teenage romance blandet med en løftet pegefinger. Noyce er manden bag klassikere som Patrioternes Spil og Dødens Karteller, så hvorfor han har valgt at kaste sig over denne, kan undre en smule. The Giver er ikke lavet til et voksent og kræsent publikum, men nok nærmere til en popcornhungrede teenagesegment, der måske alligevel dårligt kender Jeff Bridges og Meryl Streep, så hvorfor to så prominente bi-roller er hevet ind, kan undre, men det er nok for at give lidt modspil til den rimelig uprøvede hovedrolleindehaver Brenton Thwaites.

The Giver virker mest af alt som en mellemting af The Island og Pleasantville, hvilket ikke skal forstås på den gode måde.

2stars

Smid en kommentar