The Box – The Twilight Zone anno 2010

Filmen blev ikke den helt store succes i de amerikanske biografer, mens den i Danmark end ikke har fået chancen, men bliver udsendt direkte til hjemmemarkedet.

Det betyder dog på ingen måde at The Box er en dårlig film, for rent faktisk er den ganske medrivende og Richard Kelly formår at skabe en god stemning der især i filmens første halvdel nærmer sig det fantastiske. Desværre holder filmen ikke helt suspensen i filmens godt to timer.
The Box foregår i 1976 i Langley, Virginia hvor læreren Norma (Cameron Diaz)bor sammen med NASA forskeren Arthur (James Marsden) og deres søn. Økonomien er en smule træng og afhænger til dels af at Arthur bliver tilbudt jobbet som astronaut, han bliver dog afvist hvilket kommer som et hårdt slag for det unge par.
En morgen ringer det på døren, Norma når kun at se en bil køre væk inden hun åbner døren. Udenfor står der en kasse. I kassen er der endnu en kasse, men på denne sidder der en knap, og en lås. Sammen med boksen følger også et brev hvor i der står at de vil blive besøgt dagen efter kl 17 af en vis Mr. Steward. Dagen efter da Norma er alene hjemme dukker Mr. Steward (Frank Lengella) da også op. Mr. Arlington Steward (der mangler det meste af den ene halvdel af ansigtet) giver Norma et tilbud.
De kan vælge at trykke på knappen, hvis de gør det modtager de en million dollars i kontanter. Der er dog lige den ene betingelse at en person de ikke kender vil dø. De kan også vælge at gøre ingenting og aflevere kassen igen. De skal dog træffe valget indenfor 24 timer, og så kommer moralske spørgsmål og personlige problemer i højsædet i den lille familie.
Konflikten i filmen er ikke videre opfindsom, ville du tage imod en million hvis det betød at en du ikke kendte ville dø? Og vigtigst at alt ville du kunne leve med det. Denne slags små moralske puds er bearbejdet i utallige film, men i The Box er der alligevel et twist der gør den anderledes. Uden at afsløre for meget, kan det godt siges, at der er en grund til at det lige netop er NASA Arthur arbejder hos.
Richard Kelly lykkedes fantastisk godt med at indkapsle en væmmelig og utryg stemning der især i i begyndelsen leder tankerne hen mod Stanley Kubrick. Kelly lykkedes dog ikke at holde momentum på samme måde som Kubrick kunne det.
Det kan godt være at hele filmen minder mistænkelig meget om The Twilight Zone skrevet af selvsamme forfatter, som har fortalt den samme historie. Et eller andet sted er der da også tale om et remake, men det er et ganske vellykket et af slagsen.
Kelly formår at holde et fast greb om os beskuere og selvom moralen ikke ligefrem er pakket delikat ind og giver plads til egen fortolkning så er The Box et glimrende eksempel på en vellykket og anderledes sci-fi thriller.

 

Smid en kommentar