The Angel’s Share – Det skotske whisky-kup

Ken Loach har siden succesfilmen The Wind That Shakes the Barley (2006) nægtet at gå på kompromis med Hollywood, og har i stedet taget en uventet drejning med mindre, dog kvalitetsbeviste, britiske thrillers og dramaer. Ofte med amatørskuespillere, og replikker smurt med så tykke accenter, at selv britiske biografer må sætte undertekster på filmene.

The Angel’s Share er ingen undtagelse. Amatørskuespilleren, Paul Brannigan, debuterer på stærkeste vis, i rollen som den små-kriminelle protagonist, Robbie. Som nybagt far, lettes han over at blive idømt samfundstjeneste, fremfor en streng fængselsdom, efter at have tævet en uskyldig mand halvt ihjel. Han er håbløst aggressiv, og desperat efter at ændre sig for sin søns skyld, men med samtlige lokale kriminelle på ryggen, samt en plettet straffeattest, er det svært at få job. Stemningen lysner hurtigt, da han gennem samfundstjeneste møder Rhino, Mo og Albert, som ligeledes har svært ved at løbe fra deres plettede straffeattester. Da gruppen en dag besøger et skotsk whisky-destilleri, opdager Robbie at han har næse for den fine drik, og da gruppen opdager at verdens dyreste, mest sjældne whisky, befinder sig indenfor rækkevidde, begynder de at plotte et storslået kup.

Det er en sjov, hjertevarmende og super-skotsk komedie, der samtidig indblander socialrealistisk drama og fornøjelig whisky-roadtrip. Havde dette været Hollywood-produceret, havde vi nok kunne se en mandlig charmør stjæle diamanter i et storslået, højteknologisk kup, men i Skotland stjæles der i stedet whisky af bøvede små-kriminelle med kilt på – det er sgu selvironi af den fineste slags! Soundtracket af The Proclaimers holder humøret højt, mens fotografen Robbie Ryan (Ginger & Rosa) holder billederne smukke, og den diskrete metafor med whisky-destilleringen som Robbies udvikling sparker lidt fylde i filmen. Skuespiller-ensemblet består af forholdsvis ukendte navne, som tidligere har medvirket som mindre roller i Loachs film. Dog kan erfarne, britiske skuespiller, Roger Allam (The Woman in Black, The Iron Lady) findes i en vigtig birolle, som en velhavende whiskysamler.

Der er tale om et meget skandinavisk bud på en sommerfilm, som byder på mere end lette jokes. Filmen vandt desuden den eftertragtede Jury Prize ved sidste års Cannes Festival, hvor den vandt stor anerkendelse og bekræftede Loachs status som en af nutidens største, britiske instruktører. Nu kan The Angel’s Share opleves i de danske biografer, og mon ikke de fleste vil valfarte fra biografsædet til den nærmeste whiskyforretning efter forestillingen? Fristende gøres det i hvert fald.

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

Smid en kommentar