Stormfulde Højder – når ikke højderne

 

At filmen er lavet mange gange før, skal naturligvis ikke i sig selv være en begrundelse for ikke at lave den. For historien er universel, og kan sagtens tåle at se dagens lys igen, og eftersom der intet nyt er i filmen, virker den i værste fald en smule overflødig. Det er heller ikke fordi, at Andrea Arnolds udgave er dårlig, for det er bestemt ikke tilfældet. Den er bare ikke heller ikke specielt meget bedre, end de mange tidligere udgaver.

Det er ærgerligt, netop fordi det er Andrea Arnold der har instrueret og været med til at skrive manuskriptet til filmen. Arnold vandt for snart ti år siden en Oscar for bedste kortfilm, og lavede for et par år siden den fremragende Fish Tank, men hendes talent skinner ikke for alvor igennem med en klassiske kærlighedshistorie om Heathcliff og Cathy. Hun har været tro mod forlægget i bogen, og hun har instrueret med stensikker hånd. Den vil uden tvivl også fungere for mange, undertegnede var bare bestemt ikke blæst bagover i hjemmebiografen af ren og skær begejstring.

 

Antiromantik

Stormfulde Højder er en storladen kærlighedsfortælling alligevel fremstår den nærmst antiromantisk, hvor det hele er følelseskoldt og alt virker koldt og goldt. Aldrig har Yorkshire været så uindbydende. Andrea Arnold har uden tvivl haft dette for øje, da hun har valgt locations og belysningen af filmen, det er bare et valg der får hele filmen til at virke en smulen opgivende, som om alt er uden håb og chance for succes. Når der ingen lyspunkter er, er der ikke meget at glæde sig over, men så virker de slemme ting heller ikke så slemme. Intet håb uden fortvivlelse, men når det hele er fortvivlelse er der heller ikke meget plads til håb. Dermed bliver filmen i undertegnedes optik til en stor grå masse, hvor man aldrig rigtig tror på, at det hele nok skal gå. Til alle der ikke har set en version af filmen før, så kan den bestemt godt anmeldes. Til alle andre, findes der mange andre gode film at kaste sig over inden endnu en Wuthering Heights filmatisering.

Det kan også være, at jeg bare ikke er litterær nok til at påskønne den, det tør jeg bestemt ikke kategorisk afvise.

Smid en kommentar