Spielberg: “Derfor er mine sequels dårlige”

Steven Spielberg har stået bag nogle af filmhistoriens mest elskede klassikere, men i hans lange karriere har han også skabt nogle mindre heldige film hen ad vejen.

Blandt instruktørens fejltrin er Jurassic Park opfølgeren, The Lost World, og Indiana Jones The Kingdom of Crystal Skull, som begge er efterfølgere til to af hans mere succesfulde film.

Heldigvis er det ikke kun filmkritikere og fans som kan se at der er noget galt. Spielberg erkender nu også selv at hans efterfølgere ikke er lige så gode som originalværkerne. I et interview med det amerikanske tidsskrift, New York Times, under årets Cannes Festival, reflekterede Spielberg over sine udfordringer under The Lost World:

“Selvsikkerhed er min fjende og det har den altid været” sagde han. “Mine efterfølgere er ikke lige så gode som mine originale film fordi jeg påtager alle mine efterfølgere med for meget selvsikkerhed. Den her film har tjent ‘a kazillian dollars’ så jeg tænker at efterfølgeren ligger lige til højrebenet, men i stedet ender jeg med en film som er underlegen til den originale.”

Det er forfriskende at høre en så højprofileret instruktør erkende sine egne fejl og svagheder, men hans udtalelser kan også siges at være et passende billede på hvordan Hollywood gang på gang prioriterer indtjening baseret på kendte titler fremfor at skabe kvalitetsprodukter eller nye originale projekter. Vi står i øjeblikket i et filmår som nemt kunne betegnes som “year of the reboot” med den ene omfortolkning af kendte titler efter den anden. Selvfølgelig kan mange af disse vise sig at være både succesfulde og af høj kvalitet, men det lader stadig til at filmindustrien godt kunne tage ved lære af Spielbergs ord omkring profit over kvalitet.

Spielberg arbejder i øjeblikket på Indiana Jones 5, så vi må håbe at han har lært af sine fejltrin under The Kingdom of Crystal Skull (færre rumvæsener og animerede aber, tak!) Instruktøren er også snart aktuel med eventyrfilmen The BFG som får premiere i juli.

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

Smid en kommentar