Southpaw – Rocky møder 8 Mile

Antoine Fuqua, filminstruktøren af ’Training Day’, har med sin nye film begivet sig i færd med boksegenren i håbet om at puste nyt liv i en genre, der til tider kan opfattes som værende fastlåst i Rocky-eraen, og det lykkes på sin vis også.

4stars

Filmen omhandler hovedpersonen Billy ’The Great’ Hope (Jake Gyllenhaal), der med sin uortodokse boksestil, som er præget af vrede og aggression fremfor disciplin og selvkontrol, har bragt ham en meget succesrig karriere. Men på bedste kliché manér står alt dette for fald. Billy’s uhåndterlige vrede bliver hans undergang og bringer ham i en situation hvor han kan miste alt hvad han har kært hvis ikke han formår at kontrollere sine følelser. Men filmen handler ikke blot om en boksers forløsning med fortiden. Den tager også fat om emnet hvad det vil sige at være en far og at kunne prioritere andre over én selv. Leila Hope (Oona Laurence), Billy’s datter, udsættes for en masse prøvelser i led med at hendes far starter på en svær personlig rejse, da hans kone Maureen Hope (Rachel McAdams) ikke længere er der til at varetage dem begge.

I samarbejde med manuskriptforfatter Kurt Sutter, der bl.a. har skrevet tv-serien ’Sons of Anarchy,’ har Fuqua skabt en autentisk og troværdig hovedperson i Billy. Rollen som Billy skulle formentlig have gået til Eminem, men da dette ikke blev til noget søgte de en anden, der kunne påtage sig det ansvar det var, at spille professionel bokser. Jake Gyllenhaal’s skuespil bliver opfattet som troværdigt, og man kan snildt ane det samfund og miljø vores hovedperson er opvokset i, og derfor kan man ikke undgå at sidde tilbage med et lille ønske om, at Eminem i rollen som Billy var blevet til en realitet. Ikke desto mindre, er ’Southpaw’ en god boksefilm. Ikke at den bringer noget nyt til genren, men den har dog sine øjeblikke da den komplet fravælger at lægge for meget fokus på Billy’s forfald og i stedet filmatisere genskabelsen af Billy’s forståelse for faderrollen.

’Southpaw’ rammer nok en bølge af positiv kritik da det ikke er længe siden vi så verden gispe efter boksekampen mellem Floyd Mayweather og Manny Pacquiao. Men det kan være hårdt at bringe fornyet energi til en genre hvor man nærmest fra start ved, at de sidste par scener vil ende i ringen hvor vores helt unægteligt vinder. For et par år tilbage formåede filminstruktør Gavin O’Connor at overraske seerne med ’Warrior’ der ikke blot var en boksefilm, men også en nyskabelse af genren da den tog fat om den boomende interesse for MMA (mixed martial arts). ’Southpaw’ er desværre ikke et af disse tilfælde men stadig en værdig tur i biffen, hvis man holder af dybsindige klichér og intriger, alt sammen peberet med en klassisk træningsmontage.

Smid en kommentar