Scream 4 – et harmløst og uskræmmende skrig

Det kan være lidt svært at regne ud hvem Sceam 4 er lavet til. Mest af alt minder det om et reboot, hvor Scream skal introduceres til en ny generation. Og man kan da håbe på at disse er villige til at se igennem fingre med det faktum at filmen er håbløs forudsigelig og ganske uskræmmende.

Et årti senere
Handlingen i Scream 4 udspiller sig 10 år efter Scream 3. Først skal man dog lige igennem en pinefuld begyndelse af gyserfilm på et metaplna, hvilket virkere væsentligt dummere end opfindsomt.

Sidney Prescott(Neve Campbell), vender tilbage til den lille by Woodsboro, der var baggrund for så mange pinsler og mord centreret omkring Sidney. Hun er blevet en succesfuld forfatter, og har skrevet en selvhjælpsbog Out of the Darkness som skal promoveres.

Det falder så sammen med årsdagen for mordene mange år tidligere, og dette bliver både huset og hyldet af byens unge studerende og gyserentusiaster. I byen bor også stadig Dewey(David Arquette), der nu er blevet sherif og gift med Gale(Courteney Cox).

Historien gentager sig
Det kommer nok ikke bag på nogen at der igen begynder at ske talrige mord i byen, og at morderen atter er klældt i den sorte dragt med ghostface masken.

Denne gang er der flere mord, og de er mere udpenslet som lader til at være tidens trend. Filmen er fyldt med chokeffekter, hvis man har set sine gysere, er der dog hverken noget opfindsomt eller uhyggeligt ved noget af filmen. Desuden er der også igen filmnørder og et utal af referencer til ældre (og bedre) gysere.

Alt i alt er Scream 4 nærmest en nostalgisk film, for man føler sig taget tilbage til halvfemserne og Scream, I Know What You Did Last Summer osv.

Men….
Der er dog mange ting der gør, at filmen ikke bliver specielt vellykket. Den prøver hele tiden at være humoristisk og skæremmende, og det er i ganske få tilfælde dette lykkes. Og så har Wes Craven og forfatteren Kevin Williamson haft uhyre travlt med at namedroppe stort set alle nyere film, og sender sågar stikpiller til Saw, men der er noget med et glashus…..

Scream 4 bruger samtlige klicheér inden for genren. Der er ikke noget i vejen med at bruge de gode gamle virkemidler, når de virker. Men som de bruges som det er tilfældet her, bliver det mere tosset og mere en parodi på sig selv, end det bliver godt.

Og når det så er sagt, så minder Scream også mest om et remake af Scream. Handlingsforløbet er en smule anderledes, men præmissen er det samme som originalen og netop derfor virker det også mest som en remake. Hvis man som undertegnede har en alder, hvor man kan huske da Scream kom ud, er der i hvert fald en god chance for at man ikke nødvendigvis er en del af målgruppen.

Filmen er uden tvivl lavet til, hvad nogen nok vil kalde popcorn segmentet og her vil den sikkert passe fint ind. Hvis man er meget over tyve, er det dog nok de færreste der vil føle sig særlig godt underholdt og da slet ikke skræmt.

 

Smid en kommentar