Revolutionary Road

Revolutionary Road er baseret på bogen af samme navn skrevet af Richard Yates. Frank (DiCaprio) og April (Winslet) Wheeler har giftet sig og slået sig ned i forstædernes i 1950érnes Amerika. Frank arbejde for Knox machines hvor han er sælger. Egentlig havde de to altid drømt at de var noget særligt og deres liv var bestemt til noget større, men så kom der børn og de lever et ordinært liv. De har nabo middage og tilfældige sidespring som ægtefolk nu engang har.

Frank hader sig meningsløse arbejde, mens April generelt hader sit tomme liv og det eneste hun ønsker er at komme væk. April foreslår at de flytter til Paris for deres opsparing og begynder at leve de liv de altid har ønsket. Frank indvilliger, men pludselig bliver han ved et tilfælde tilbud en forfremmelse og April bliver gravid igen. Dette sætter en stopper for deres rejseplaner og deres ægteskab kommer på en alvorlig prøve, da udsigten til at fortsætte det meningsløse liv kommer faretruende nærmere. Deres passion for livet ebber langsomt ud, men hvad værre er, deres passion og kærlighed til hinanden skifter mellem foragt, elskov og had.

Instruktøren Sam Mendes slog igennem med American Beauty fra 1999, en film der også gav ham en Oscar, og med Revolutionary Road er han tilbage i de amerikanske forstæder, hvor livet måske er pænt på ydersiden, men graver man dybere er virkeligheden en anden. Filmen er et portræt af moderne mennesker, om filmen foregår i 1950 eller 2009 er i og for sig underordnet, for temaerne er de samme.

Livet bliver sjældent som man havde set det i sit unge idealitiske perspektiv, til gengæld kan det være svært at acceptere, at “det var måske det”. Det er et forsøg på at slippe for at liv i apati når de overvejer Paris, såvel som det er et forsøg på at redde kærligheden.

Handlingen er til tider en smule sløv, og den helt store oplevelse udebliver på dette punkt. Det gør den til gengæld ikke i de to hovedrollers skuespil. Det er langt fra den bedste film DiCaprio har medvirket i, til gengæld har han aldrig været bedre. Han beviser nok en gang at han rammer langt flere facetter end action roller, som hans sidste mange film har være betonet af. Der er nok ikke mange der i tvivl om at Kate Winslet er en fantastisk skuespiller og Revolutionary Road er i den grad endnu et bevis på dette. Også manuskriptet er meget velskrevet og meget realistisk intenst, man tror på hvert et ord der kommer ud af munden på de medvirkende.

Der er desværre som sådan ikke meget originalitet over Revolutionary Road, og desværre formår filmen trods det fremragende skuespil ikke at blive helt så medrivende som man kunne have håbet. Det er bare som om det hele er set før, men Sam Mendes stensikre instruktion og DiCaprio og Winslets pragtpræstationer gør dog stadig filmen til to timer i glimrende selskab.

 

Smid en kommentar