Prisoners – Fanget af afmagten

I en fredelig og afdæmpet provinsby i Pennsylvania, holder familien Dover og Birch en hyggelig Thanksgiving-middag. Kalkunen bliver nydt, der bliver sunget og hygget, i mens kulden rusker udenfor. Dover familiens datter, Anna, leger med Birch parrets jævnaldrende datter ,Joy, og alt er som det plejer at være.

Lige indtil det går op for dem der er noget helt gruelig galt. Anna og Joy er forsvundet sporløst, og ingen har tilsyneladende set hvorhen. Det eneste håndgribelige spor de har at gå efter, er den ramponeret hvide camper, der stod ude på vejen, mens børnene legede.

Det lykkes lederen af efterforskningen, kriminalassistent Loki (Jack Gyllenhaal) at finde ejeren af autocamperen og arrestere ham. Men de har ingen beviser at gå efter, og løslader politiet ham.

Magtesløshedens lænker

Som minutter bliver til timer, timer til dage, og dage til uger, bliver Keller Dover (Hugh Jackman) overvundet af magtesløsheden. I et desperat forsøg på at få børnene tilbage, beslutter han at tage loven i egen hånd og for at tvinge autocamperejeren, til at afsløre hvor pigerne er.  Keller er ikke et sekund i tvivl om hvem den skyldige er, men loven beskytter ham. Men hvor langt er Keller villig til at gå for at få reddet datteren?

Prisoners handler den magtesløshed der opstår, når ens kære barn forsvinder. Hvad ville du gøre hvis det sker for dig? Selvom jeg ikke har børn, kunne jeg ikke lade vær med at stille mig selv dette spørgsmål. Filmen rammer ned i nogle essentielle moralske komplekser, som enhver frygter at komme ud i.

En spilltet kamp mod tiden 

Filmen er bygget op om en parallel fortælling om familien, men også om samfundets reaktioner og den dedikerede politimands frustrerende kamp mod tiden. Keller mener Loki er en del af barriererne for ikke at kunne finde pigerne, og beskylder Loki for ikke at gøre som Keller siger.

Lokis kamp er splittet mellem at følge loven, og stille familien tilfreds med de resultater han kommer med. Den paralle fortælling trækker filmen op på et niveau, som sagtens kan sammenlignes med nyere danske film. Jagten har sidst præsteret at lave en fortælling om komplekse konflikter og det Jagten gør i fremstillingen af de moralske dilemmaer, gør Prisoners også. Bare i denne sammenhæng, er det fra ofres synsvinkel.

Hvorfor skal du se den?

Hugh Jackman og Jake Gyllenhaal  leverer en utrolig velspillet præstation, hvor der bliver spillet på hele følelsesregisteret. Hugh Jackman, som vi bedst kender fra X-men som Wolverine leverer her en helt anden rolle, hvor han faktisk bruger hans skuespiller talent til fulde. Det er næsten svært at genkende ham i rollen som Keller Dover, men det er ikke en dårligt ting, tværtimod er det et kvalitetsstempel, som mange andre Hollywood skuespillere mangler i deres store skuespillerbog.

Jake Gyllenhaal passer fint ind i rollen som kriminalassistent Loki. Jake ser ud til at passe fint ind i den slags rolle, hvor han skal bruge sig selv mere, end filmen skal bruge hans look.

Filmen henvender sig til en bred målgruppe, men er ikke for dem der har brug for et hurtigt skud hollywood, da filmen er 2,5 time lang og bruger meget tid på, at undersøge de komplekse dilemmaer karaktererne står overfor. Hvilket er helt fint. Det er en film som tager sig god tid til den gode fortælling, og skyder ikke genvej med hurtige klip og 10 min intervaller mellem actionscener. Jeg vil klart anbefale alle med hang til et drama der tager sig tid til karaktererne og godt kan lide den tålmodige fortælling.

5stars

Smid en kommentar