Pawn Sacrifice – Mere end bare skak

Instruktør Edward Zwick (The Last Samurai) står bag biografien Pawn Sacrifice, der fortæller historien om den storslåede amerikanske skakspiller Robert James “Bobby” Fischer – portrætteret af Tobey Maguire (Spider-man, Pleasantville), der anses af mange for at være den bedste skakspiller nogensinde.

Allerede i en meget ung alder begyndte Ficsher at spille skak, og i en alder af blot 14 år havde han deltaget i 8 United States Championships og vundet dem alle. Som 15-årig blev han den yngste grandmaster, og den yngste kandidat til at deltage i verdensmesterskabet.

I takt med Ficsher bliver ældre og hans talent vokser, spidser den kolde krig til, og alle kneb bliver taget i brug, for at vise Sovjetunionen hvem der er bedst. Patriot og advokat Paul Marshall (Michael Stuhlbarg) ser sit snit til at udnytte Ficshers talent, til at vinde et slag over Sovjetunionen på skakbrættet, og da Ficsher ikke ønsker andet end at blive verdens bedste skakspiller, bliver han inden han ved af det, en brik i regeringens spil mod Sovjetunionen, og begynder at udvikle en slem paranoia.

De to bliver gjort selskab på deres rejse af præsten William Lombardy (Peter Sarsgaard), Ficshers ven gennem længere tid, og skak entusiast, for at sikre sig at Ficshers paranoia og helbred ikke stikker helt af, i kampen mod Boris Spassky (Liev Schreiber), der er den regerende verdensmester.

FILM STILL - PAWN SACRIFICE - Liev Schreiber (left) stars as Boris Spassky and Tobey Maguire (right) stars as Bobby Fischer in Edward Zwick's PAWN SACRIFICE, a Bleecker Street release. Date Added 8/4/2015 3:25:00 PM Addtl. Info Credit: Takashi Seida
FILM STILL – PAWN SACRIFICE – Liev Schreiber (left) stars as Boris Spassky and Tobey Maguire (right) stars as Bobby Fischer in Edward Zwick’s PAWN SACRIFICE, a Bleecker Street release. Date Added 8/4/2015 3:25:00 PM Addtl. Info Credit: Takashi Seida

Filmen er baseret på den sande historie om Bobby Ficshers storhed og fald, hvordan han blev indblandet i regeringens spil mod Sovjetunionen, og hvordan det var med til at påvirke hans helbred, fra en charmerende skakmester til et paranoidt nervevrag.

På trods af at filmen er en smule rodet og uinteressant i startet, og hele fortællingen om Ficsher og hans liv er en kompleks fortælling, formår instruktør Edward Zwick at gøre et fantastiske stykke arbejde i at fortælle en spændende og gribende historie, som rækker langt ud over skakspillets kanter. Ligeledes gør Tobey Maguire en fremragende indsats i at portrættere Ficshers og hans psykotiske lidelser, som er det der gør filmen rigtig interessant.

Pawn Sacrifice ikke er bare en fortælling om to geniale skakspillere der kæmper mod hinanden, men er også historien om, hvordan den kolde krig blev udkæmpet på så mange forskellige måder, og den paranoia der lå og vejede over mange af dem der blev involveret i den.

5stars

Smid en kommentar