Our Kind of Traitor – ‘Meh’ mafia film

En almindelig mand møder en karismatisk person og bliver draget ind i en farlig verden. Det lyder som et plot vi har set et par gange før. Nu kommer der så endnu en film som tager udgangspunkt i dette scenarie, og denne gang går det… ufattelig stille for sig.

Professor Perry (Ewan McGregor) er på ferie med konen, Gail (Naomie Harris),  i Marrakech, da han en aften bliver fascineret af en gruppe højlydte russere som fester og griner i samme bar som parret sidder i. Gruppens leder, Dima (Stellan Skarsgård) lægger mærke til Perry og snart indhylles både Perry og hans kone i den karismatiske russers ekstravagante livsstil som involverer storslåede selskaber, smukke kvinder og en masse mistænksomme aktiviteter som skriger ‘mafia!’. Dima viser sig at være pengehvidvasker for den russiske mafia og han overtaler Perry til at smugle hemmelige informationer med sig hjem til England. Uden Perrys hjælp, vil Dimas familie blive henrettet. Perry viderbringer Dimas informationer til MI6, hvor sagen lander i skødet på den kyniske agent, Hector (Damian Lewis). Det går snart op for Perry og Gail at de er indblandet i et farligt, internationalt spil mellem korruption og spionage.

Historien er baseret på en roman af John le Carré (Dame, Konge, Es, Spion) og manuskriptet er udarbejdet af Hossein Amini (Drive). Producerne bag filmen har arbejdet tæt sammen med forfatteren og drager fra tidligere erfaringer med filmatiseringen af Carré historien A Most Wanted Man (2014).

OKOT_JB_D15_01473.CR2

Der er på mange måder tale om en klassisk historie; en mand lokkes af en karismatisk lederfigur og indblandes i en farlig verden hvor han må forsøge at leve et dobbeltliv som både spion og sammensvorne. Vi har set dette i film som The Departed (2006), The Last King of Scotland (2006) og senest med mafia-thrilleren Black Mass (2016). Our Kind of Traitor starter med at sætte kurs mod samme historie, og fremfor at levere nogen overraskelser hen ad vejen, skøjter den bare ud i horisonten og lander præcis der hvor vi havde forventet. Det er forudsigelighed med ekstra meget forudsigelighed på toppen. Vi ved helt fra starten hvad der skal ske og karaktererne er så flade at man nærmest ikke kan forestille sig andet end at de forbliver uændret gennem resten af filmen (hvilket de gør).

Our Kind Of Traitor

Perry er en ulidelig naiv og kedelig protagonist, hvis fascination af mafiaen ikke rigtig giver mening, eftersom hans liv i forvejen er fyldt med drama efter hans utroskab mod konen, Gail. Gail kan bedst beskrives som en kliché der er smedet af filmverdenens stereotype fordomme omkring karrierekvinder; hun går i stramtsiddende tøj, tøfler rundt med sin mand og besidder en arrogant rationalitet, som på en eller anden forskruet måde skal retfærddiggøre at Perry har været hende utro. Dette er stort set også det eneste vi ved om parret, da vi bliver kastet så hurtigt ind i handlingen at vi selv i slutningen af filmen ikke kan sige andet om Perry og Gail end at de er britiske og arbejder som henholdsvis advokat og underviser.

Dima er mere nuanceret og Skarsgård er et passende valg til rollen som den sympatiske mafioso som er drevet af kærligheden til sin familie. Han har dog rimelig mange børn som vi kun ser i korte glimt (og derfor nemt glemmer igen) og det er svært at finde ud af hvad hans familie egentlig synes om ham og hans arbejde. Til tider ligner de gidsler i hans hjem og andre gange er de en rigtig ‘far til fire’ kernefamilie – det er lidt forvirrende. Damian Lewis er en fremragende skuespiller, men i denne film er han cirka en kop te væk fra at være den mest stereotype englænder i filmhistorien. Han går i ternede tweed-jakkesæt, arbejder for MI6, bærer samme brillestel som Michael Caine i 70erne og har et evigt forundrende sidekick som lige så godt kunne hedde Dr. Watson.

OKOT_JB_D06_00600.CR2

Der er masser af spænding men det forløses ikke rigtigt i løbet af filmen. Der er så lidt vold at filmen nærmest er familievenlig og historien er så forudsigelig at man kan undre sig over hvorvidt folkene bag filmen enten har set for mange film med lignende historier, eller for få, til at ændre på opskriften. Hvis du sad og tænkte “der er for meget vold, for nuancerede karakterer og for lidt Ewan McGregor” da du så The Last King of Scotland, The Counselor eller The Departed så vil du elske denne film.

2stars

Filmen har premiere d. 12. maj 2016.

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

Smid en kommentar