Oscar 2011: Din Guide til bedste film

Der er allerede eksempelvis uddelt Golden Globe, og disse er ofte et klart pejlemærke for hvem der vinder priserne når den største filmpris af dem alle uddeles. Der er dog altid lidt forskelligheder. Vi har anmeldt de fleste film, men det er dog ikke alle sammen, der har haft dansk premiere endnu. Disse vil selvfølgelig blive opdateret med links, som de får premiere.

The Social Network Film-nyt’s favorit

David Finchers fantastiske Facebook film, der har stjålet overskrifter over alt i verden. Da nyheden om filmen kom første gang tilbage i 2009, var der mange der rystede på hovedet af Fincher. Dette ændrede sig dog hurtigt da Aaron Sorkins manuskript så dagens lys. Pludselig var den store skepsis afløst af store forventninger. The Social Network er blandt de absolutte favoritter til at vinde i kategorien bedste film. Ikke mindst fordi den allerede har vundet en Golden Globe.

 

Black Swan

For to år siden var Mickey Rourke nomineret til en Oscar for hans rolle i Darren Aronofsky’s The Wrestler. I år er Natalie Portman nomineret for hendes hovedrolle i Black Swan. Men det er altså første gang at en af Aronofsky’s film nomineret til bedste film. Umiddelbart lyder en film centreret omkring balletten Svanesøen, måske ikke som noget alle vil kunne li. Ikke desto mindre har anmeldere over hele verden været enige om at Black Swan er en fantastisk film.

 

The King’s Speech

Når det kommer til Oscar, er filmen instruktør Tom Hooper et uskrevet kapitel. Han er mest kendt for at have instrueret en masse engelske tv-serier, men med The King’s Speech bragede han ind på Oscar scenen. Colin Firth er ikke helt uvant ved prisuddelingen. Sidste år var han nomineret for A Single Man, og i år er han det igen, og denne gang er han fuldt fortjent blandt de største favoritter. Kongens Store Tale er historien om King George VI, der havde store problemer med at stamme. Med hjælp fra den alternative talepædagog (Geoffrey Rush) skal han lære at holde taler der er en konge værdig.

 

Inception

I 2002 blev Christopher Nolan nomineret til en Oscar for bedste manuskript til Memento. Filmen kostede omkring 5 millioner dollars at producere og indspillede lidt over 40 millioner i biograferne verden over. Denne gang er filmen af lidt større format. Inception har kostet omkring 160 millioner at lave og har indspillet mere end 825 millioner dollars. Nolans mesterværk er ekstremt elsket af millioner af fans verden over, mens kritikere har været en smule mere forbeholdne. Havde Oscar været en publikumspris ville Inception uden tvivl være favorit. Filmen er desuden den højst placerede film på imdb med en syvendeplads.

 

The Fighter

Underdog historier er altid populære i Oscar akademiet, derfor er spås David O. Russells film The Fighter også til at have gode chancer. I filmen bliver hovedrollerne spillet af Mark Wahlberg og Christian Bale. Russell har tidligere arbejdet sammen med Wahlberg, da de i 2001 lavede den Golden Globe nominerede film Three Kings. The Fighter handler om bokseren Micky Ward (Wahlberg) og hans kamp for at blive professionel bokser, hjulpet på vej af hans bror (Bale), der kæmper sin egen kamp mod et voldsomt misbrug. Filmen har allerede fået flere priser, blandt andet har Bale modtaget en Golden Globe for hans rolle.

127 Hours

 

Danny Boyle vandt i 2008 en Oscar for bedste film med Slumdog Millionaire, han er dermed blandt de få af de nominerede instruktører, der har chancen for at vinde med to film. 127 Hours er den sande historie om bjergbestigeren Aron Ralston, der i filmen bliver spillet af James Franco. Under en bjergbestigning bliver han fanget under en sten, og må bruge meget drastiske metoder for at slippe fri. Filmen har været nomineret til en del priser, men ikke vundet nogen. Derfor forventes det heller ikke, at det bliver til en pris når de uddeles. Filmen er samtidig den af de nominerede der har indspillet mindst i biograferne.

 

The Kids Are All Right

Lisa Cholodenko har både instrueret og skrevet The Kids Are All Right, der har fået stor opmærksomhed på filmfestivallver over hele verden. Den har dog ikke vundet de helt store priser, og den er da også blandt outsiderne til at vinde. The Kids Are All Right der blandt andre har den Oscar nominerede Annette Benning, Mark Ruffalo og Julianne Moore på rollelisten handler om det lesbiske par Nic og Jules der får sig en alvorlig overraskelse da deres teenage børn opsøger deres biologiske far (Ruffalo).

 

Winter’s Bone

Debra Graniks fantastiske Winter’s Bone har fået meget opmærksomhed, ikke mindst på grund af Jennifer Lawrence yderst imponerende præstation som den 17-årige Ree der skal passe en familie, samtidig med at hun skal forsøge at finde sin far, for at forhindre at familien mister deres hus som faderen har stillet som sikkerhed for sin kaution. Det er en dyster fortælling, og sandsynligvis er den også for dyster til, at den kan løbe med titlen som årets film.

True Grit

 

Coen Brødrene er blandt de mest rutinerede af de nominerede når det kommer til Oscar uddelingen. Samme har de to vundet fire Oscar, hvoraf de tre af dem stammer fra No Country For Old Men, de har yderligere været nomineret til en håndfuld. True Grit er et remake af filmen af samme navn fra 1969, der havde John Wayne i hovedrollen. Filmen handler om den fordrukne US Marshall Rooster Cogburn(Jeff Bridges), der hjælper den unge pige Mattie med at finde hendes fars morder. Det er meget sjældent at prisen for bedste film går til et remake, hvilket også er en af grundene til at True Grit ikke er blandt favoritterne i år.

 
Toy Story 3

Det er sjældent at animationsfilm bliver nomineret i kategorien “bedste film”, men at Toy Story 3 bliver det, er dog ikke så underligt. Filmen har fået lutter fantastiske anmeldelser i hele verden. I USA er den rent faktisk den bedst anmeldte film i 2010. Derudover har den indspillet mere end en milliard dollars i biograferne verden over. Det har dermed været umuligt at overse den fantastiske fortælling om Woody, Buzz Lightyear og alle de andre. At filmen skulle vinde i denne kategori er måske ikke så sandsynligt, men at den vinder for bedste animationsfilm virker næsten uundgåeligt.

Smid en kommentar