Oscar 2011: Bedste mandlige hovedrolle


Colin Firth – The King’s Speech
Film-nyt Favorit

Efter en lang række år i engelske romantiske komedier, tv-film og en del middelmådige projekter er Colin Firth de senere år for alvor blevet et eftertragtet navn i Hollywood. Sidste år var han nomineret til en Oscar for hans fantastiske præstation i Tom Ford’s A Single Man, han havde fortjent at vinde, men måtte se sig slået af Jeff Bridges. The King’s Speech har taget anmelderne med storm, og det samme har Colin Firth. Han er samtidig vores favorit til at vinde, ikke mindst efter at han hjemtog en Golden Globe for rollen.

James Franco – 127 Hours

Efter en række bi-roller i tv-film og mindre produktioner slog James Franco i gennem som Harry Osborn i Sam Raimi’s Spider-man. De seneste par år har dog budt på væsentlig mere krævende roller, hvor hans talent for alvor er kommet til udtryk. Blandt har med hans roller i Milk, Howl og nu i Danny Boyles 127 Hours. Franco har fået stor ros for rollen, men må dog alligevel betegnes som en outsider til at vinde.

Jesse Eisenberg – The Social Network

Mange grinte af David Finchers planer om at lave en film om Facebook skaberen David Zuckerberg. Resultatet var dog ikke at grine af, men der imod har den fortjent alt muligt applaus, ikke mindst til Jesse Eisenberg der spiller den altoverskyggende hovedrolle som den karismatiske Zuckerberg. Eisenberg har kun et par enkelte hovedroller på sit CV og han skulle han gå hen og vinde ville der også blive tale om en rekord. Han ville nemlig i en alder af 27 år i så fald blive den yngste vinder i kategorien bedste mandlige hovedrolle. Han har fortjent ros, klapsalver og en nominering, men en sejr bliver det næppe.

Jarvier Bardem – Biutiful
Uden tvivl den største overraskelse af de nominerede. Bardem har været nomineret før, men denne gang er det altså i en ikke engelsk-sproget film, hvilket er første gang. Jarvier Bardem vandt i 2008 for hans birolle i No Country for Old Men, mens han i 2001 var nomineret for bedste hovedrolle i Before Night Falls, det kan altså blive hans første Oscar i den største katagori nogensinde. Selvom Biutiful er en lille film hvis man kigger på indtjening har den fået enorm opmærksomhed, ikke mindst på grund af Bardems præstation.


Jeff Briges – True Grit

Sidste år vandt Jeff Bridges en Oscar for hans rolle som country sangeren Bad Blake i filmen Crazy Heart. I år er det ikke en for en rolle som en country sanger, men derimod en fordrukken US Marshall at Bridges er nomineret. Han blev højst overraskende ikke nomineret til en Golden Globe, men Oscar akademiet har ikke valgt at overse han fantastiske præstation som Rooster Cogborn i den rolle som John Wayne gjorde berømt i 1969. Pudsigt nok vandt John Wayne også en Oscar for den rolle, og en sjældent gang kan den samme rolle altså løbe med prisen to gange, med mere end 40 års mellemrum.
Det er svært at spå om hvem der vinder, men vores favorit er Colin Firth ikke mindst fordi han nu to år i træk oprigtigt har fortjent at vinde. Jeff Bridges leverer igen en Oscarværdig præstation, men eftersom han også vandt sidste år ligger favoritværdigheden hos Firth som den stammende konge.

{linkr:related;keywords:oscar 2011;limit:5;title:Relaterede artikler}

Smid en kommentar