Mig Før Dig – Quirky men kedelig kærlighedsflick

Mig Før Dig er et romantisk drama med Emilia Clarke og Sam Claflin.

Historien
26-årige Louisa Clark (Emilia Clarke) bor i en lille landsby i England sammen med sin familie. Louisa, eller bare ‘Lou’, er en farverigtklædt pige med en sprudlende personlighed.  Efter at hun er blevet fyret fra sit job hos den lokale bager, går hun optimistisk på jobjagt, hvilket fører hende til en stilling som plejer for den velhavende bankmand, Will Traynor (Sam Claflin). Will har nogle år tidligere mistet førligheden i en ulykke og sidder nu i rullestol, hvilket har drænet alt hans livslyst og givet ham et negativt syn på verden. Lou gør det til sin mission at vise Will at livet stadig er værd at leve ved at kaste ham ud i alle mulige eventyrlige situationer som det umage par kan opleve sammen. Will er dog mere fast besluttet på at kvitte livet end hvad Lou først antog ham for. Han går nemlig i al hemmelighed og planlægger sin egen død. Vil det lykkedes Lou at redde ham inden det er for sent?

Holdet
Filmen er instrueret af engelske Thea Sharrock som hendes spillefilmsdebut. På rollelisten findes en række kendte navne. De to hovedroller spilles af Emilia Clarke (Game of Thrones) og Sam Claflin (The Hunger Games filmene) og i øvrige roller ses Charles Dance (The Imitation Game), Janet McTeer (Albert Nobbs), Jenna Coleman (Dr. Who) og Matthew Lewis (Harry Potter filmene).

ME BEFORE YOU

På alt for dybt vand
Jeg må indrømme at jeg både fik grint og grædt lidt under denne film, men blandt alle film som jeg nogensinde har gjort dette under, vil jeg nok rangere denne blandt de nederste på min liste over favoritter. Dette skyldes at filmen har et akavet forhold til sit emne og at de to hovedroller bare ikke levererer den form for troværdighed som efterlyses når de er de eneste i billedet gennem 80% af filmen. Problemet ligger ikke i skuespillet, for både Emilia Clarke og Sam Claflin gør det fantastisk i deres roller, men nærmere i at filmen fra starten gerne vil takle et meget alvorligt emne: depression og aktiv dødshjælp. Men det kan den ikke, for der skal også være plads til kærlighed og det helt store Zooey Deschanel-lignende modeshow. Vi bruger mere tid på at kigge på, og snakke om, tøj end noget andet i denne film.

Kærester fikser altså ikke alt
Will kan bedst beskrives som sarkasme i en rullestol. Han iagttager livet omkring ham og kommer med spydige kommentarer til alle omkring alt. For det meste brokker han sig over alle de ting han ikke kan fordi han har mistet førligheden. Men det er måske heller ikke så mærkeligt at han har brugt de sidste to år af sit liv på at skubbe folk væk fra sig. Det er nemlig tydeligere end tydeligt at Will lider af en depression. Når man bruger alt sin tid på at planlægge sin egen død og stirre ud ad et vindue, så er man ikke bare ‘lidt bitter’ over at man ikke kan stå på jetski mere.

Alligevel vælger hans forældre at kaste en sød pige i armene på ham (fremfor psykologhjælp eller sende ham ud for at møde folk som er i samme situation som ham), fordi sådan fungerer det bare i romantiske dramaer; du har aldrig brug for professionel hjælp, du har bare brug for en kæreste. Forestil dig lige hvis kønsrollerne på de to karakterer var byttet rundt og budskabet var det samme. Bare hurtigt. Kan du se det for dig? Puha.

Will er nederen
Filmen har modtaget en del kritik fra mange af virkelighedens handicappede, som forståeligt er lidt overraskede over at se en af de få store handicaproller udelukkende handle om hvor ‘trist og nederen’ det er at sidde i kørestol. Will taler konstant om alle de ting han plejede at nyde ved livet; ekstremsport, rejser og damer (fik jeg nævnt at han er opvokset rig?) Nu mener han ikke at han kan nogen af delene og buhuhu.

Det er super svært at få sympati for Will, ikke fordi hans situation ikke er forståeligt træls, men fordi hans personlighed udelukkende kører på 100% ren negativitet. Der er bogstavelig talt ikke andre træk ved manden udover at han brokker sig. Det nævnes på et tidspunkt at han nogen gange ser film med undertekster, hvilket næsten sprænger Lous hjerne i stykker, fordi hvilken unik person kunne dog finde på at se noget som hverken er britisk eller amerikansk? Will er essentielt en lækker version af Karl Pilkington, men med dårligere humor og mere vrede.

ME BEFORE YOU

Lou er dejlig, men også lidt for ‘teenager’
Indrømmet; Lou er charmerende, dejlig og bare suverænt quirkylicious i sine farverige strømpebukser og vintage kjoler. Hun er smuk, positiv og naiv men også meget genert og usikker på hvad hun vil med sit liv, nu da hun ikke har nogen uddannelse eller tanker omkring hvad hun kan lide at lave udover træskolister og tøjkombinationer. Det er selvfølgelig helt i orden, for hvem kan ikke huske hvordan det var at være… 26? Virkelig?! Hun er seksogtyve! Ikke 16 eller 17 eller 18, men 26 år gammel. Fik jeg nævnt at hun bor sammen med sine forældre og laver tudefjæs hver gang nogen kommenterer hendes tøjsmag? På hendes værelse hænger en lang kæde af polaroidbilleder, men kigger man nærmere på dem er de bare billeder af hendes sko.

For at være fair så er denne film baseret på en roman af samme titel, så karakterernes mangler er ikke 100% filmens makværk, men det er trættende at se den kvinde i midt-tyverne have et permanent usikkert smil på læberne. Da Will beder hende om at fjerne sit halstørklæde så han kan se hendes kjole adlyder hun med det samme og rødmer næsten sig selv ihjel ved kommentaren “you are far too beautiful to cover up”. Er det virkelig første gang at nogen har sagt dette til hende? Heldige Will.

ME BEFORE YOU

Alt i alt
Mig Før Dig viser at en quirky charmerende protagonist ikke altid er lig med en quirky og charmerende film. Filmen mangler personlighed og der er for langt mellem både de sjove, romantiske og dramatiske indslag. Karaktererne er endimensionelle og det eneste højdepunkt er scenerne med Matthew Lewis som spiller Lous fitness-og-kaloriebesatte kæreste der mangler situationsfornemmelse i alle situationer. Lewis giver filmen et skud comic relief som er rigtig forfriskende, men ikke nok til at redde den forudsigelige historie og tamme forsøg på at håndtere store emner og store følelser.

Der er ingen tvivl om at man kan se Mig Før Dig med sin mor, veninde eller kæreste på en hyggeaften, men jeg vil anbefale at man i stedet bruger sin tid og penge på en af de mange andre gode film som kan ses lige for tiden, eller måske bare bliver derhjemme og ser The Intouchables eller Happy Go Lucky. De gør det meget bedre.

2stars

Mig Før Dig har premiere d. 2. juni 2016.

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

1 comment

Smid en kommentar