Mandela – Vejen til frihed


Nelson Mandela (Idris Elba) er i 1940’erne advokat, der repræsenterer fattige sorte mennesker, der lever under det hvide mindretal i Sydafrika. Han er gift med Evelyn, mens han tilbringer stigende mængder af tid med medlemmer af African National Congress (ANC), der modsætter apartheid, og har valgt at lade deres stemmer blive hørt igennem fredelige protester. Mandelas engagement i ANC resulterer i mindre tid sammen med hans familie, for ikke at nævne hans utroskab, og Evelyn forlader ham.
Flere år senere møder han socialrådgiveren Winnie Madikizela (Naomie Harris), som han gifter sig med i 1958. Trods planer om at starte en familie, ser Mandela ser sig nødsaget til at gå under jorden med ANC for at fremme deres sag. Volden eskalerer, og regeringen anholder Mandela sammen med andre førende ANC ledere.

Dømt for forbrydelser mod regeringen, bliver de alle dømt livsvarigt fængsel på Robben Island og senere overført til Pollsmoor Prison 18 år senere. Presset på regeringen bliver så stort, at de i 1990 frigiver Mandela fra fængslet. Efter hans 27 år i fængsel må Mandela ikke kun kæmpe om friheden til hans folk, men også om hans kærlighed til hans kone, som i mellemtiden er blevet en militant figur i ANC.

Hvis du synes ovenstående er en anelse fattigt for detaljer, og hopper for meget i tiden, er det nogenlunde samme følelse, man sidder med efter at have set Mandela – vejen til frihed. I betragtning af hvad den virkelige Nelson Mandela ofrede, og gik igennem for at opfylde sin drøm, kunne man have ønsket at filmen tilbød flere dybfølte og rørende øjeblikke. Men med så meget at skulle fortælle, formår filmen simpelthen ikke at leve op til denne store mand. Han fortjener netop ikke en middelmådig film, der kvæles i sin ambitioner, og i sidste ende virker overfladisk. Idris Elba er filmens højdepunkt, og han imponerer som Mandela. Han mestrer endda hans karakteristiske vokal-rytme, som hjælper os til at glemme, at han faktisk ikke ligner Nelson Mandela.

I sidste ende føles Mandela – Vejen til frihed mere som en, film du ser, fordi du skal, ikke fordi du vil. En dag vil der helt sikkert være en rammende og god film om Nelson Mandela, en der viser ham i al sin herlighed, som både revolutionær og fredsmægler. Mandela – Vejen til frihed er bare ikke den film. Desværre.

3stars

Smid en kommentar