Only lovers left alive

 

Only lovers left alive efterlod mig med en ordentligt omgang eksistentialistiske tømmermænd, jeg følte mig for dum, eller i hvert fald ikke belæst nok, til at forstå alle de kulturelle referencer som filmen har.  Filmen er enten genial eller prætentiøs, det afhænger helt af din holdning angående det at hylde kanoniserede værker og deres forfattere. 

Historien er simpel, vampyren Adam (Tom Hiddleston) lever i et mennesketomt ramponeret kvarter i Detroit. Han er et dystert væsen, med en forkærlighed for 1960’erne, og fordyber sig i at skabe musik, som han spiller på unikke instrumenter. En halv verden væk i Tanger (Marokko) befinder hans kone, en anden vampyr, Eve (Tilda Swinton) sig. Hun er i selskab med den gamle Marlowe, som ifølge konspiratorer i det 16. århundrede, skrev nogle af de tekster, som Shakespeare har fået æren for.

Adam er deprimeret, så Eve tager derfor til Detroit for at være sammen med sin elskede. Deres kærlighed er elektrisk, og de har tydeligvis et tæt forhold, som kan sammenlignes med yin og yang. Eve er den lyse personlighed, hun ser mere optimistisk på tingene, mens Adam fokuserer på elendigheden. Inden længe kommer Eves søster Ava også ind i billedet, hun er en barnlig sjæl, som ikke bekymrer sig om konsekvenser. Hun ødelægger hurtigt Adam og Eves situation, hvorfor hun bliver smidt på porten, og Adam og Eve, de to sjælefrænder, flygter sammen tilbage til Tanger.

Der er ikke meget action i Only lovers left alive, og eftersigende skulle instruktøren (Jim Jarmusch) have klippet den smule ud, som der var, da han blev bedt om at tilføje mere. Umiddelbart ser jeg heller ikke nødvendigheden for action, filmen handler om det smukke og specielle i livet. Derfor dvæler den netop også ved disse elementer, og du skal derfor kunne lide en stillestående og melankolsk historie, som tager sig sin tid til at skabe den ønskede stemning.

Desværre synes jeg ikke, at dialogen er velskrevet. Taget i betragtning af, at de har eksisteret så længe og læst så meget litteratur, ville en mere indholdsrig dialog være ønskværdig. Only lovers left alive er dog  en smuk skildring af udødelighedens skyggeside, hvor trivielle mennesker virker som zombier med skyklapper på, hvilket er åndsfortærende kedeligt og irriterende for en karakter som Adam. Selvom flere klicher om vampyrer er opfyldt, så er den med, at de ikke har en sjæl ikke en af dem. For Adam og Eve har så meget kærlighed og forståelse for det unikke i verden, at de virker mere menneskelige end de fleste.

Der er kræset for detaljerne, så der er masser af lækkerier til den opmærksomme tilskuer. Visuelt er der gemt mange referencer, og lydsiden er også helt unik. Og det skal ikke undre, hvis den kan opnå kultstatus, som Drives soundtrack gjorde. Filmen henvender sig dog nok mere til filmentusiasten end til den gennemsnitlige biografgænger.

Dette er ikke så meget en film om vampyrer, som det også er en test i din viden om store værker i alverdens genrer og personerne bag.

4stars

Smid en kommentar