Law Abiding Citizen – Nådeløs Hævn

Clyde(Butler) ser hans kone og datter blive brutalt myrdet af to gennemgribende usympatiske og nedværdigende voldmænd. Sagen lander på anklageren Nick Rice’s(Foxx) bord. Rice beslutter at det bedste er at indgå et forlig der betyder at den ene nærmest går fri for at udpege makkeren.

Det kan godt være at Rice mener han har ført en god sag og har fået et fornuftigt resultat med sagen, men Clyde er alt andet en enig. Han ser gennem blodtørstige øjne på sagen, og ser ingen retfærdighed i at hans families morder nærmest går fri – Hævnen kan begynde.
Clyde er rasende, ikke blot på morderne, men også på Rice og ikke mindst på hele det amerikanske retslige system som han er fast besluttet på at teste til det yderste. Hævnen kommer dog ikke prompte, men bliver udtænkt gennem et årti inden Clyde igen står overfor Rice, denne gang er det med ham på anklagebænken.
Clyde’s plan er udspekuleret, ond og perfekt. Alle mulige udfald er udtænkt udregnet og klar til at blive udført. Missionen er enkel – hævn og masser af den.
Det er umuligt at se Law Abiding Citizen uden at det leder tankerne hen på En Mand Ser Rødt med Charles Bronson fra 1974. Dette skal dog ikke nødvendigvis ses som noget negativt, Gerard Butler gør det glimrende som hævnsyg familiefar anno 2010.
Hvis man skal finde noget negativt at sige omkring Law Abiding Citizen så er det at filmen langt hen ad vejen læner sig op af andre film. Desuden er den på mange punkter er fyldt med klichéer, der til tider næsten falder over hinanden ødelægger helhedsindtrykket en smule.
Filmen er skrevet af Kurt Wimmer der tidligere har bragt os film som The Sphere, The Recruit og senest Street Kings. Dette er klart hans bedste og mest gennemførte, i hvert fald når det kommer til historien, der hænger flot sammen trods mange twists og finurlige drejninger.

Law Abiding Citizen er ikke en film der vil gå over i historien og blive husket på samme måde som En Mand Ser Rødt, men filmen er eksplosiv og hæsblæsende fra start til slut omend den mister en smule af pusten mod slutningen af filmen.

 

 

Smid en kommentar