Krigen – Den moralske krig

Krigen er et moralsk drama af instruktør Tobias Lindholm , der hverken giver en lykkelig eller ulykkelig slutning, blot en slutning og stof til eftertanke.

Pilou Asbæk spiller Kompagnichef Claus Michael Pedersen, der er udsendt til den notoriske Helmand-provins i Afghanistan. Han skal med sine soldater skabe stabilitet i området, men det er en svær opgave, når taliban konstant skaber utryghed med sin tilstedeværelse i det skjulte. De danske soldater oplever sporadiske og uventede angreb fra taliban gennem skjulte miner og bagholdsangreb, det presser soldaterne og deres ledere til deres yderste.

Da de pludseligt bliver angrebet under en patruljering, og Claus står til at miste endnu en mand, tager han en beslutning, som viser sig at være fatal for den lokale civilbefolkning.  Midt i kugleregn og støvskyer udpeger Claus det forkerte mål til et luftangreb, ham og hans egene kommer derfra med deres liv i behold,  men 11 uskyldige Afghanere har måtte lade deres liv.

Claus bliver derfor sendt hjem til Danmark, hvor han efter lang tid bliver genforenet med sine kone, Maria (Tuva Novotny), og deres 3 børn. Men gensynets glæde er overskygget af hans uagtsomme beslutning, som han nu skal stå til ansvar for.

A_War_Still

Den indre krig

Krigen brillerer med skildringen af menneskers skiftende moral, hvordan vores opfattelse af hvad der er rigtigt og forkert, afhænger af mange forskellige faktorer. Hvordan vi er villige til at være selvopofrende eller egoistiske af forskellige motiver.

Lindholm opstiller også mange moralske dilemmaer i krigen, ikke for at prædike hvad der er rigtigt eller forkert, men for at vise hvordan virkeligheden er kompleks. Hvornår er løgnen bedre end sandheden, hvis den overhovedet kan være det?

Claus forsøger konstant at tage de rigtige beslutninger. Han vil gøre det rigtige for de lokale afghanere. Han vil sikre, at alle hans mænd kommer levende hjem. Hans kone og børn har brug for hans nærvær, men Claus taber i alle situationerne, han tvinges til at tage beslutninger han ikke ønsker.

Claus er villig til at ofre sit eget liv for at redde sine mænd, og villig til at  tage ansvaret for at bombe uskyldige. Hans løgn er ikke for at redde sig selv, men for at kunne være der for hans familie, som har brug for ham. Og selvom krigen blot er en film, forstår man pludseligt, hvordan dette moralske tovtrækkeri kan påvirke vores soldaters psyke.

Desværre får vi ikke udforsket det nok, for efter en langsom men stemningssættende start, afbrudt af intense kampscener, skifter vi hjem til Danmark, hvor retssagen desværre får en kvælende rolle. Her gengives filmens første halvdel gennem vidneudsagn, som ikke giver os meget nyt, vi kedes med kedelige juridiske procedure, der ikke er nødvendige. Retssagen er dog vigtig, fordi vi ser, hvordan vi er klar til at lyve for hinanden, men det giver ikke plads til at karaktererne kan udfolde sig.

Dommen

Krigen er en typisk dansk film, og ikke en krigsfilm, som vi kender det fra Hollywood, den er et drama, som langt hen ad vejen udspiller sig godt, og berører nogle interessante problemstillinger. De få actionsekvenser, der er, er yderst gode, og virker meget realistiske for en person ,der ikke har mere erfaring med krig end at have set Armadillo 3 gange og haft 4 måneders værnepligt.

4stars

Smid en kommentar