Julia’s Eyes – Elegant spansk gys

Filmen er instrueret af Guillem Morales, der med filmen gør sin entre på den internationale filmscene, og det er svært at forestille sig en meget mere vellykket entre. For selvom filmen har sine småfejl, og heller ikke er perfekt, så er den langt hen ad vejen uhyre effektiv og er mange af sine amerikanske “konkurrenter” overlegne.

Den svære afsked
Filmen handler om Julia(Belen Rueda), der mister sin søster Sarah, der hænger sig i sin kælder. Der er dog noget mystisk omkring hændelsen, og Julia er alt andet en overbevist om, at der er tale om selvmord. Sarah led ligesom Julia af en arvelig sygdom der gør, at hun langsomt mister synet. Det kan kun undgås med en operation med en donor. Sarah fik angiveligt en operation, der ikke lykkedes, hvilket politiet ser som grunden til at hun begik selvmord.

Julia nægter dig at se realiteterne i øjnene. Heller ikke selv om hendes mand Isaac(Lluis Homar) bliver ved med at forsøge at tale hendes fra at grave dybere i sagen, kan hun ikke lade være. Jo mere hun graver, jo mere tyder det også på at alt langt som det skal være. Mindre uhyggeligt og nervepirrende bliver det heller ikke, da hun finder ud af, at søsteren muligvis havde en kæreste og at Julia begynder at føle sig forfulgt.

Det hjælper heller ikke Julia, at hendes syn hurtigt begynder af blive forværret, og at stress og følelsesmæssige nedture kun gør hendes helbred værre.

Mere mellem himmel og jord
Der er lidt overnaturlige elementer, der svæver over filmens hovedperson og den mystiske mand der måske forfølger hende, selvom det ikke lader til, at der er andre end Julia der kan se ham. Det virker dog på ingen måde overdrevet eller forceret, som man desværre alt for ofte ser det i Hollywoodudgaver af denne type film.

Der er ikke den mindste tvivl om, at filmen også er en hyldest fra Morales til nogen af historiens helt store mestrer inden for genren. Det er i hvert fald ikke svært at se ligheder mellem Julia’s Eyes og flere af Hitchcocks klassikere. Det bliver dog aldrig så tykt, at det kommer til at virke påtaget. Det virker mere bare som en mand der vokset op med Hitchcock og Argento og har fundet inspiration i deres stilbevidste instruktion.

Mesterligt opbygget
Udover et par uundgåelige nogen af slagsen, så er filmen ikke båret frem af, at skulle været chokgivende eller makaber. Den opbygger fra starten en isnende og uhyggelig stemning, der som filmen skrider frem bliver mere og mere uhyggelig og nervepirrende. Samtidig ved man aldrig helt hvem man skal tro på, og hvem der taler sandt og hvem der oprigtigt prøver at hjælpe Julia.

Julia’s Eyes er måske nok Morales første større produktion, men det bliver næppe hans sidste. Udover at instruere, har han også været med til at skrive filmen, og undertegnede glæder sig allerede til hans næste projekt, hvad det så end bliver.

Smid en kommentar