Interview med instruktørerne bag filmen Original

Et hurtigt resume af filmen
Original er en farverig fusion af komedie og drama. Det er en historie om Henry, som er endt som en kamæleon af andres folks forventning, indtil han en dag får en brat opvågning, hvor han støder ind i den brutale virkelighed. For at overkomme dette, vil han sammen med sin ven, Jon, starte en restaurant i Spanien, for at komme væk fra det hele. De skal dog lige sige farvel til Henrys mor, der ligger på den lukkede afdeling. Moderen tror han er en succesfuld militærmand, så Henry tager Jon med en tur i IKEA, for at filme sit liv og hjem til moderen. Her møder Henry en pige, som han forelsker sig i. Han bliver nu fanget i livets cirkus, og kommer ud for en masse ting, blandet andet en stor overraskelse…

Hvor kommer jeres inspiration fra?
Inspiration kommer alle mulige steder fra. Hverdagen, musik, billeder og film så det er svært at sætte fingeren på en ting som har inspireret til Original. Mest at alt så kommer inspirationen bare fra vores krøllede hjerner.
Der er en scene i filmen, hvor hovedpersonen tager til IKEA for at filme sit “hjem” og så vise det til sin mor. Den ide kommer fra en person der skulle finde en kone over nettet og faktisk tog til IKEA og filmede sit “hjem” for at vise det op på nettet.  Om den historie endte med lykkelig kærlighed, det ved vi ikke, men det er sådanne små ting som kan være inspiration.

Hvordan startede produktionen så
Det hele startede, som så mange af vores andre projekter på Antonios balkon, hvor vi gav hinanden hånden på, at nu lavede vi den altså. Så søgte vi nogle midler og det fik vi fra Film i Skåne og DFI-Filmværkstedet til at lave en pilot. Men det at lave en pilot, det tiltalte os ikke rigtigt, at lave noget, som så bare skulle smides væk igen, virkede dumt. Så vi valgte at indspille start scenerne, der forgår i Henrys barndom. Så vi tog bare et kort, og satte en ring 2km rundt om Alexanders hjem, og der skulle de finde en skov, sø, kirkegård og en købmand der lignede noget fra 80’erne, og det fandtes alt sammen, og så filmede vi piloten. Vi viste piloten til Zentropa og de synes om den, så det var sådan de kom på, det er jo en skøn galeanstalt, tossede på den gode måde og meget dygtige. Og da pengene var i hus, så kunne vi arbejde videre med projektet. Med hensyn til skuespillerne, så er de alle ”første valg”. Det var bare dem vi ville have og efter at de havde læst manuskriptet, ville de heldigvis også gerne være med.

Hvad har været den største forandring fra kortfilm til spillefilm
Det er et meget større apparat, som skal sættes i gang, med en masse mennesker, som skal arbejde sammen. Specielt det finansielle har været anderledes. På vores første kortfilm, der greb vi bare et kamera og gik ud og filmede, og 14 dage senere sidder Antonio i et fly på vej til Korea, hvor den var nomineret. Der tog det længere tid at flyve derover end at lave den, og var sikkert også dyrere. Kortfilmen er meget lettere tilgængelig, hvor med spillefilmen, der skal man have en masse mennesker til at kunne lide ideen, inden man starter, og det tager også lang tid. Det finansielle var nok den største udfordring i projektet.

Er i tilfredse med filmen
Man ønsker jo altid at man havde flere penge og mere tid, men sådan er det nok altid. Men vi er rigtigt glade for Original, det har været en drøm, som nu er blevet opfyldt.

Hvordan var det at vinde 2x ”The Golden Goblet” i sommers
Vi var slet ikke på forhånd klar over, hvor stor en begivenhed filmfestivalen i Shanghai var. Men da vi kørte fra lufthavnen hen ad en kæmpe 4sporet motorvej med bannerreklamer for den, kilometer efter kilometer, så begynde det er gå op for os, hvor stort det egentligt var. Og da vi kommer til selv prisoverrækkelsen, og skal gå op ad en kæmpe rød løber, fik vi af vide, at der ville være optil 500mio live seere, der skulle man lige synke en ekstra gang. Til prisoverrækkelsen  sidder kæmpe stjerner rundt om os som f.eks.Andie MacDowell, Ewan McGregor og musikkeren Quincy Jones, som også lige var nede og sige hej på svensk, som han af en eller anden grund kunne tale. Da vores hovedrolle indehaver, vinder for bedste hovedrolle, var det sådan ”Yes vi har vundet!”. Vi sidder og er helt oppe og kører over Sverrir Gudnasons pris, så da Danny Boyle og Michelle Yeoh går på scenen, så troede vi egentlig at showet var slut. Men så siger Danny ”Best Feature: Original”, og vi tænkte ”what…”, så vi stavrede helt mundlamme op på scenen for at modtage prisen, Antonio får sagt et par velvalgte ord, men fordi det er til live kinesisk fjernsyn, så stod der en tolk ved siden af. Og hun snakkede Kinesisk i meget lang tid, i forhold til længden på Antonios tale, og stak så mikrofonen tilbage, som om der var blevet stillet et spørgsmål. Men det var fantastisk, og vi fik også snakket lidt med Danny Boyle, som vi sidenhen har holdt kontakten med.

Hvordan har det sidste år, hvor filmen har været færdig været
Vi har brugt tiden på at være rundt på mange festivaller og mødt en masse interessante mennesker. Vores allerførste visning var på CPH PIX sidste år i april, vi var lige blevet færdige et par uger inden så det var spændende at se og hører reaktionerne på filmen for første gang – men det var fantastisk. Derefter tog vi til Tribeca film festival, som er Robert de Niros festival, som også var lidt af en oplevelse at hilse på, da han jo også er lidt af en personlighed og skuespiller. Og derefter til Shanghai og en masse andre festivaler. Men vi er nu mentalt i gang med næste projekt, så det er sjovt at opleve Original lidt på afstand

Hvad bliver jeres næste projekt
Vi har mange ideer i støbeskeen, men som det ser ud lige nu, så bliver næste film hverken på dansk eller svensk… Men et sprog lidt flere taler ude i verden. Det bliver heller ikke samme genre som Original, men der vil helst sikkert være en stil, som vil kunne genkendes. Vi kan ikke sige så meget endnu for der er en del ting som skal falde på plads, men det er i hvert tilfælde helt sikkert at vores debut spillefilm Original har givet blod på tanden til at lave mange flere film!

Hvordan er jeres makkerskab som instruktører
Godt… Vi mødtes for en 12-13 år siden, da vi begge lavede TV for forskellige produktionsselskaber, og vi snakkede bare film fra dag et. Og så for 6 år siden lavede vi vores første kortfilm sammen. Vi supplere hinanden godt så er det det samme vi vil, og vi deler samme vision om projektet. Vi planlægge det hele på forhånd, , og er altid meget forberedte så alle sten er vedt inden vi går i produktion. Vi storyboarder alting og har hvad vi kalder et instruktionsmanus hvor vi skriver noter til os selv så vi altid ved hvad vi vil med den enkelte scene så der ikke kan. Samarbejdet gør også at vi kan arbejde meget effektivt, Original blev filmet på kun 5 uger, og det var i 6 byer og 3 lande.

Vil i betegne jer selv som kunstnere eller håndværkere
Kunstnere helt klart, men der ligger også en masse håndværk i det vi laver. Håndværket er bare noget, som ligger til grund for at kunsten kan opstå.

Hvorfor skal man se lige netop jeres film
Man skal se vores film, fordi det er et friskt pust, der snakker om store emner på en let og sjov måde, et mix af seriøsitet og humor. Det er en varm og sjov film, som vi håber, kan gøre folk glade.

OriginalJeg møder på en solrig forårsdag instruktørerne Alexander Brøndsted og Antonio Tublen, som er aktuelle med deres dansk/svenske debutspillefilm Original. En film som har vundet hele 2 priser ved Shanghai film festival, som vel kan betegnes som Kinas Oscars, for “bedste hovedrolle” og “bedste film”. De er begge to meget venlige, og man føler sig med det samme godt tilpas.

 Hurtigt resume

Original er en farverig fusion af komedie og drama. Det er en historie om Henry, som er endt som en kamæleon af andres folks forventning, indtil han en dag får en brat opvågning, hvor han støder ind i den brutale virkelighed. For at overkomme dette, vil han sammen med sin ven, Jon, starte en restaurant i Spanien, for at komme væk fra det hele. De skal dog lige sige farvel til Henrys mor, der ligger på den lukkede afdeling. Moderen tror han er en succesfuld militærmand, så Henry tager Jon med en tur i IKEA, for at filme sit liv og hjem til moderen. Her møder Henry en pige, som han forelsker sig i. Han bliver nu fanget i livets cirkus, og kommer ud for en masse ting, blandet andet en stor overraskelse…

Hvor kommer jeres inspiration fra? 

Inspiration kommer alle mulige steder fra. Hverdagen, musik, billeder og film så det er svært at sætte fingeren på en ting som har inspireret til Original. Mest at alt så kommer inspirationen bare fra vores krøllede hjerner. Der er en scene i filmen, hvor hovedpersonen tager til IKEA for at filme sit “hjem” og så vise det til sin mor. Den ide kommer fra en person der skulle finde en kone over nettet og faktisk tog til IKEA og filmede sit “hjem” for at vise det op på nettet.  Om den historie endte med lykkelig kærlighed, det ved vi ikke, men det er sådanne små ting som kan være inspiration.

Hvordan startede produktionen så?

Det hele startede, som så mange af vores andre projekter på Antonios balkon, hvor vi gav hinanden hånden på, at nu lavede vi den altså. Så søgte vi nogle midler og det fik vi fra Film i Skåne og DFI-Filmværkstedet til at lave en pilot. Men det at lave en pilot, det tiltalte os ikke rigtigt, at lave noget, som så bare skulle smides væk igen, virkede dumt. Så vi valgte at indspille start scenerne, der forgår i Henrys barndom. Så vi tog bare et kort, og satte en ring 2km rundt om Alexanders hjem, og der skulle de finde en skov, sø, kirkegård og en købmand der lignede noget fra 80’erne, og det fandtes alt sammen, og så filmede vi piloten. Vi viste piloten til Zentropa og de synes om den, så det var sådan de kom på, det er jo en skøn galeanstalt, tossede på den gode måde og meget dygtige. Og da pengene var i hus, så kunne vi arbejde videre med projektet. Med hensyn til skuespillerne, så er de alle ”første valg”. Det var bare dem vi ville have og efter at de havde læst manuskriptet, ville de heldigvis også gerne være med.

Hvad har været den største forandring fra kortfilm til spillefilm?

Det er et meget større apparat, som skal sættes i gang, med en masse mennesker, som skal arbejde sammen. Specielt det finansielle har været anderledes. På vores første kortfilm, der greb vi bare et kamera og gik ud og filmede, og 14 dage senere sidder Antonio i et fly på vej til Korea, hvor den var nomineret. Der tog det længere tid at flyve derover end at lave den, og var sikkert også dyrere. Kortfilmen er meget lettere tilgængelig, hvor med spillefilmen, der skal man have en masse mennesker til at kunne lide ideen, inden man starter, og det tager også lang tid. Det finansielle var nok den største udfordring i projektet.

Er i tilfredse med filmen?

Man ønsker jo altid at man havde flere penge og mere tid, men sådan er det nok altid. Men vi er rigtigt glade for Original, det har været en drøm, som nu er blevet opfyldt.

Hvordan var det at vinde 2x ”The Golden Goblet” i sommers?

Vi var slet ikke på forhånd klar over, hvor stor en begivenhed filmfestivalen i Shanghai var. Men da vi kørte fra lufthavnen hen ad en kæmpe 4sporet motorvej med bannerreklamer for den, kilometer efter kilometer, så begynde det er gå op for os, hvor stort det egentligt var. Og da vi kommer til selv prisoverrækkelsen, og skal gå op ad en kæmpe rød løber, fik vi af vide, at der ville være optil 500mio live seere, der skulle man lige synke en ekstra gang. Til prisoverrækkelsen  sidder kæmpe stjerner rundt om os som f.eks.Andie MacDowell, Ewan McGregor og musikkeren Quincy Jones, som også lige var nede og sige hej på svensk, som han af en eller anden grund kunne tale. Da vores hovedrolle indehaver, vinder for bedste hovedrolle, var det sådan ”Yes vi har vundet!”. Vi sidder og er helt oppe og kører over Sverrir Gudnasons pris, så da Danny Boyle og Michelle Yeoh går på scenen, så troede vi egentlig at showet var slut. Men så siger Danny ”Best Feature: Original”, og vi tænkte ”what…”, så vi stavrede helt mundlamme op på scenen for at modtage prisen, Antonio får sagt et par velvalgte ord, men fordi det er til live kinesisk fjernsyn, så stod der en tolk ved siden af. Og hun snakkede Kinesisk i meget lang tid, i forhold til længden på Antonios tale, og stak så mikrofonen tilbage, som om der var blevet stillet et spørgsmål. Men det var fantastisk, og vi fik også snakket lidt med Danny Boyle, som vi sidenhen har holdt kontakten med.

Hvordan har det sidste år, hvor filmen har været færdig?

Vi har brugt tiden på at være rundt på manfe festivaller og mødt en masse interessante mennesker. Vores allerførste visning var på CPH PIX sidste år i april, vi var lige blevet færdige et par uger inden så det var spændende at se og hører reaktionerne på filmen for første gang – men det var fantastisk. Derefter tog vi til Tribeca film festival, som er Robert de Niros festival, som også var lidt af en oplevelse at hilse på, da han jo også er lidt af en personlighed og skuespiller. Og derefter til Shanghai og en masse andre festivaler. Men vi er nu mentalt i gang med næste projekt, så det er sjovt at opleve Original lidt på afstand

Hvad bliver jeres næste projekt?

Vi har mange ideer i støbeskeen, men som det ser ud lige nu, så bliver næste film hverken på dansk eller svensk… Men et sprog lidt flere taler ude i verden. Det bliver heller ikke samme genre som Original, men der vil helst sikkert være en stil, som vil kunne genkendes. Vi kan ikke sige så meget endnu for der er en del ting som skal falde på plads, men det er i hvert tilfælde helt sikkert at vores debut spillefilm Original har givet blod på tanden til at lave mange flere film!

Hvordan er jeres partnerskab som instruktører?

Godt… Vi mødtes for en 12-13 år siden, da vi begge lavede TV for forskellige produktionsselskaber, og vi snakkede bare film fra dag et. Og så for 6 år siden lavede vi vores første kortfilm sammen. Vi supplere hinanden godt så er det det samme vi vil, og vi deler samme vision om projektet. Vi planlægge det hele på forhånd, , og er altid meget forberedte så alle sten er vedt inden vi går i produktion. Vi storyboarder alting og har hvad vi kalder et instruktionsmanus hvor vi skriver noter til os selv så vi altid ved hvad vi vil med den enkelte scene så der ikke kan. Samarbejdet gør også at vi kan arbejde meget effektivt, Original blev filmet på kun 5 uger, og det var i 6 byer og 3 lande. 

Vil i betegne jer selv som kunstnere eller håndværkere?

Kunstnere helt klart, men der ligger også en masse håndværk i det vi laver. Håndværket er bare noget, som ligger til grund for at kunsten kan opstå.  

Hvorfor skal man se lige netop jeres film?

Man skal se vores film, fordi det er et friskt pust, der snakker om store emner på en let og sjov måde, et mix af seriøsitet og humor. Det er en varm og sjov film, som vi håber, kan gøre folk glade.

Smid en kommentar