Inherent Vice – groovy 70’er trip

Tidsmaskinens viser peger tilbage på en californisk setting i de psykedeliske tidlige 70’er, hvor et tandlægesyndikat, korrupte L.A.P.D.’er, biker nazister, dunkle motiver og en mystisk skonnert muntrer sig i Inherent Vice. Det er den virtuose filmskaber, instruktør og manuskriptforfatter P.T. Anderson, der har adapteret Thomas Pynchons roman af samme navn fra 2009.

Joaquin Phoenix giver liv til den evigt potrygende privatdetektiv ”Doc” Sportello. Phoenix har groet massive bakkenbarter, der kan udfordre ethvert hipsterskæg og spiller med finurlig overlegenhed – og sorte tæer. Det er en sen eftermiddag, da Doc overraskes af ekskæreste Shasta Fay Hepworth (Kathrine Waterston) efter ikke at have set hende i et år. Shastas nye kærlighed, bygningsmastodont og milliardær Mickey Wolfmann (Eric Robert), trues af hans kone og hendes boy toy, der planlægger at kidnappe og indlægge Wolfmann på et sindssygehospital.

Da Wolfmann forsvinder, dør samtidig en af hans ansatte, og Doc befinder sig selv – efter et kortvarigt besøg i et pornohus – ved siden af den afdøde. Politidetektiv ”Bigfoot” Bjornson (Josh Brolin) bringer ham med ind til afhøring. Brolin er et fantastisk modspil til Phoenix, som den hippiehadende, borderline-balancerende, bananspisende – og slikkende – politimand, og lige så sjov en karakter er søfartsadvokat Sauncho Smilax (Benicio Del Toro), der redder Doc ud af klørene på Bigfoot. Men da Shasta også forsvinder udvides plottet drastisk og Doc’ efterforskning bliver en rutsjebanetur, der leder ham hen til forbryderkartel The Golden Fang, hvidvaskning af penge, til en tidligere saxofonspiller Coy Harlingen (Owen Wilson), der faked sin egen død og nu lever som meddeler.

o-INHERENT-VICE-facebook

Ingen er aldrig helt forsvundet i Inherent Vice og de farverige karakterer dropper ud og ind gennem filmen, som Martin Short, der får omkring 10 minutter i rollen som tandlægen Rudy Blatnoyd, der ’tilfældigt’ dør ved siden af en trampolin. Castet ser bestemt ud til at have moret sig med deres roller, men på mange måder er karakterne samtidig meget karikeret. Det forhindrer dog ikke filmen i også at være underholdende, når bl.a. Doc ikke kan holde et skrig tilbage, da han ser et pigefoto eller da Doc stirrer målløs på Bigfoots bananslikkende adfærd.

Igennem Inherent Vice bliver plottet styret af en voice-over, Doc’ eksassistent Sortilege (Joanna Newsom) og hendes replikker stammer ligeledes fra Thomas Pynchons roman. Sortilege tilstedeværelse minder nærmest om et psykedelisk fatamorgana, en intuitiv stemme i Doc’ hoved, der passer til resten af den tilrøget handling. Score’et af Jonny Greenwood er bestemt også med til at gøre filmen se- og hørværdig, så spænd dine udtrådte jesus-sandler på og spring med om bord i P.T. Andersons marihuana tåget film fyldt med bizarre labyrintiske plotforviklinger.

4stars

Smid en kommentar