Inception – Nolans mesterværk

Christopher Nolan har med andre ord bevist at han kan lave det hele. Med Inception har Nolan fået en lille milliard og stort set frie hænder fra Warner Bros, der har haft modet til at stole på guldfuglen.

Med de midler har han skabt et mesterværk af den slags, der bliver i tankerne i lang tid efter Hans Zimmers imponerende musik er slut. For at blive i filmens termer, så er den en drøm af en film.

Handlingen i Inception er naturligvis i Nolans ånd rimelig kompleks, men i grove træk kan den sammenlignes en smule med Tarsem Singh’s The Cell fra 2000, hvor rejser i drømme også er omdrejningspunktet.

Dom Cobb (DiCaprio) er en tyv og den bedste af slagsen. Han er dog ikke en tyv i den gængse forstand, men en tyv i “extraction”, hvor man rejser ind i ofrets hukommelse og stjæler viden eller en ide. Hans evner har gjort ham til en eftertragtet herre i miljøet for industrispionage. Sammen med sin trofaste følgesvend Arthur (Joseph Gordon-Lewitt) kan de hyres til lyssky forretninger. Alt i mens er han efterlyst i USA for drabet på hans kone, og kan derfor ikke vise sig i hjemlandet hos hans to børn.

Da han får en jobmulighed, der kan rense ham, er han derfor hurtig til at sige ja. Jobbet som Saito(Ken Watanabe) tilbyder ham er dog ikke at stjæle/extracte et minde, men derimod at plante et, at lave en såkaldt “Inception”. Et job der betyder at han må rejse dybere ind i sindet end nogensinde før, men samtidig også en mulighed han ikke kan sige nej til.
At gå i detaljer med handlingen vil forvirre og ødelægge mere end det nogensinde kan gavne. For historien er uhyggelig detaljeret, gennemtænkt og tilpas kompleks til at man stadig kan følge med.

Nolans mesterlige hånd
Nolan har selv skrevet filmen, og det virker da også mildest talt utænkeligt at en anden end instruktøren selv skulle kunne skrive filmen. Det kræver at indgående kendskab til historien at instruere med så sikker og stilfast hånd som det er tilfældet. Filmen er visuelt uovertruffen og giver stort set alle konkurrenter eftertrykkeligt baghjul. Inception er blot Nolans sjette film, men med den overbevisende måde filmen bliver leveret på ligner den mere et værk fra en med 100 film på CV’et.

Der er ikke nogen tvivl om at Nolan har haft det hele i hovedet, inden han har kastet sig ud i den enorme produktion. Filmens tekniske hold består da også af flere af de samme som lavede The Dark Knight sammen med Nolan, og det kan også ses. Til stor glæde har Nolan også nok en gang valgt at bruge komponisten Hans Zimmer til at stå for musikken i filmen, der er intet mindre end sublim.

Leonardo DiCaprio
DiCaprio er efterhånden blevet 36 år og det er lige som om han for hver film bliver bedre og bedre. Leo er ganske enkelt glimrende i rollen som sammenbidt drømmetyv der hjemsøges af sine egne drømme. DiCaprio har i sin karriere tre gange blevet nomineret til en Oscar, dette kunne meget vel blive fjerde og en sejr ville ikke være helt ufortjent.

Også Joseph Gordon-Lewitt er et frisk pust som noget mere hårdkogt, end man er vant til fra hans side. Generelt har Nolan valgt de rigtige personer til alle roller. Og der er da også flere kendinge i Nolan regi. Således er der både fundet plads til Michael Caine og Cillian Murphy, der begge har været gæster i Nolans Batman univers.

I en tid hvor 3D løber man mange overskrifter, er det fantastisk at se en film der beviser at 3D ikke nødvendigvis er vejen frem. Vejen frem er ganske enkelt gode film – og Inception er en af de bedste.
I øjeblikket ligger Inception på en tredjeplads på IMDB’s liste over de bedste film nogensinde. Om filmen er den tredjebedste nogensinde er svært at sige, men den er godt på vej. Igen skal man huske på at Inception blot er hans sjette film, hvis han kan holde den imponerende stil der har været tilfældet skal James Cameron nok kigge sig nervøst over skulderen. I hvert fald hvis der ikke skal komme en ny “King of the World”
Snyd ikke dig selv for Christopher Nolans perfekt udførte mesterværk Inception, der meget vel kan blive årets bedste film.

Smid en kommentar