I Spit on Your Grave – Gyseligt remake

Sidste år instruerede Steven R. Monroe så sin version af filmen. Den fik aldrig mulighederne i biografen, men nu er den langt om længe udsendt på dvd og blu-ray. Og lad det være sagt med det sammen, det er ikke nogen behagelig oplevelse, for filmen er ganske skrækkelig – men ikke kun på den dårlige måde.

 

Man gjorde en kvinde fortræd
Filmen handler om Jennifer Hills (Sarah Butler), der har søgt tilflugt i en afsides hytte, hvor den unge forfatter kan få ro til at skrive sin novelle færdig. Hytten ligger langt ude i skoven, og der hvis de går galt er hjælpen ikke lige frem nær – og galt går det.

På den lokale tankstation møder hun den lokale redneck Johnny (Jeff Branson) som hun ved et uheld kommer til at spilde vand ud over. Samtidig afviser hun hans kiksede scorereplikker, og sårer hans mandloge stolthed. Dette bliver starten på hendes værste mareridt. For Johnny føler sig gjort til grin og hadet til storbykvinde er vækket i den mildest talt mental forstyrret Johnny, der tager sin grusomme hævn senere.

 

Klassisk rape revenge
Filmen er ligesom originalen et skoleeksempel på en “rape revenge” film, det er derfor heller ikke den store hemmelighed hvad der sker efterfølgende i filmen. Jennifer bliver voldtaget adskillige gange og efterladt som død af Johnny og hans medsvorne. Men Jennifer døde ikke trods deres ihærdige forsøg, og da hun vender tilbage for at tage sin hævn bliver det med et raseri og koldblodighed hvis lighed man skal lede længe efter i filmens historie.

På mange punkter minder filmen en del om Last House on the Left, som der nok er flere der har set end originalen af denne. Og ligesom den nye udgave af Last House on the Left, så er den nye udgave af I Spit on Your Grave også et ganske fremragende remake. Filmen er brutal og barsk, og man kan naturligvis diskuttere hvorvidt en sådan film tjener et formål.

Den første film vakte stor opsigt, den kommer denne ikke til. For selvom den er langt mere udpenslet, eksplicit og brutal, så er det noget det blodhungrede filmpublikum har vænnet sig til. På mange måder er filmen dybt ubehagelig at se, dels fordi man virkelig føler hendes smerte (også som mand) og dels fordi hun også påfører en voldsom smerte.

Det er uhyre og ubehageligt detaljeret, når Jennifer bliver forudlempet og det er endnu mere detaljeret når hun tager sin hævn. Langt hen ad vejen får den Saw til at ligne en familiefilm, hvilket i sig selv er en præstation. Som nævnt kan det diskutteres hvorvidt en film som denne tjener et egentlig formål udover at chokere og vække opsigt. I den nye udgave er den seksuelle krænkelse lige knapt så langtrukken og ubehagelig (lige knap), men det er stadig voldsomt at se på, og man får derfor heller ikke den mindst sympati for fyrene når hun tager sin blodige hævn.

Som remake af originalen, er den nye udgave af I Spit on Your Grave stort set perfekt. Den virker ny, uden på noget tidspunkt være for nymodens eller moderniseret. Det ændre dog i sidste ikke ved, at man ved denne ligesom ved den originale film kan sidde med et stort spørgsmål, før, under og efter filmen – hvorfor?

Hvis man sætter pris på genren, er der dog heller ikke nogen tvivl om at man vil sætte pris på denne. Hvis man ikke gør, så skal man nok holde sig langt væk.

 

 

Filmen er netop kommet i handlen.

Køb I Spit on Your Grave på dvd eller blu-ray her

 

 

Smid en kommentar