Hollywoods A-listes skyhøje lønninger i fare

Grunden er ganske enkelt at en superstjerne ikke nødvendigvis giver en succes. I takt med at flere og flere film uden de helt store stjerner indspiller hundredvis af millioner af dollars, er superstjernernes status pludselig ved at komme i fare.

Film som The Hangover, Paranormal Activity, Taken, District 9 og ikke mindst Twilight har indenfor det sidste års tid været blandt de mest populære film. Alle har de det til fælles, at der ingen store stjerner er på rollelisten.

Budgetterne har været lave, og alligevel har de alle indspillet mere end 100 millioner dollars. Dette har givetvis sat tankerne i gang hos mange af producere, der øjner chancen for, at tjene millioner uden at skulle skrive under på de hele store lønchecks.

Det nyeste eksempel er Jim Carrey filmen A Christmas Carol, filmen har kostet flere hundrede millioner dollars at producere. Indtil videre har filmen indspillet omkring 70 millioner, og der er lang vej til til et overskud. Indtil for få år siden fik Jim Carrey angiveligt omkring 25 millioner dollars per film. Dette tal er dog faldet de senere år siden Jim Carrey’s seneste film ikke har præsteret på det planlagt niveau.

Jim Carrey er blot en blandt mange der nok må se lønposen bliver mindre over de næste par år. Man skal gennem mange Bruce Willis film for at finde et stort hit (udover Die Hard 3), Will Ferrell og Eddie Murphy har ligeledes ikke været ved fordums styrke den senere tid.  

Disse tendenser blandet med den trængte økonomi hos mange selskaber har betydet at mange skuespillere har måtte gå ned i løn, men får en del af et eventuelt overskud. Dette kan måske faktisk være med til at sikre kvaliteten, da flere af de største skuespillere måske vil overveje eventuelle projekter nærmere, og ikke blot medvirke for pengenes skyld…. (Ingen navne nævnt, men det rimer på Legolas Gage)

Det betyder dog ikke nødvendigvis være dårligt for skuespillerne. En procentdel af overskuddet kan i sidste ende vise sig at være guld værd. Keanu Reeves modtog eksempelvis omkring 15% af overskuddet for Matrix filmene, der i biograferne alene omsatte for mere end 1,6 milliarder dollars.

En ting er sikkert. De næste par år vil det nok blive sværere for eksempelvis Will Smith at kræve 28 millioner dollars. Og så alligevel ikke, da han ofte også selv producerer filmene, og dermed reelt skriver sin egen løncheck. De skarpeste i Hollywood er altid blevet belønnet for deres talent. Han er også en af grundene til at der altid vil være undtagelser for reglen.

For det kan godt være at superstjernerne ikke er hvad de har været, men fem ud af seks af Will Smiths seneste film har indspillet mere end 300 millioner, det er der ikke andre der kan hamle op med.

Hvis alle kunne hamle op med hans salgstal ville der naturligvis heller ikke være nogen krise i Hollywood. Men det bunder netop også i at han valger sine projekter med stor omhu. 

kilde: thr.com

{linkr:related;keywords:will smith;limit:5;title:Relaterede artikler}

Smid en kommentar