Heartless – forvirrende og interessant

Heartless handler om den unge Jamie Morgan (Jim Sturgees), der bor sammen med sin mor, i et hårdt nabolag i det østlige London, hvor bander hærger på gaderne og spreder frygt blandt andet i nabolaget. Filmens tone og farve ligger ikke skjul på, at det var i de samme områder at Jack the Ripper i sin tid huserede og spredte frygt blandt befolkningen.

 

Kompleks
Jamie (Sturgees) er fotograf, men holder sig mest for sig selv. Hele den ene side af hans hoved er dækket af et stort modermærke, og Jamie er overbevist om, at alle ser skævt til ham af den grund. Da hans mor voldsomt bliver dræbt af en bande, bliver hans liv meget anderledes og der bliver endt op og ned.

Det er svært at beskrive i korte vendinger hvad filmen handler om, for handlingen er rimelig kompleks og involverer både kærlighed, død, skam, vold, mord og et lidt tvist af djævelskab. Det lyder måske som lidt for mange ting, til at det for alvor kan lykkes. Og det er da også lige præcis filmens problem. For Heartless er en ganske gribende og medrivende fortælling, men det er svært at bestemme, hvad det er for en film man er i gang med at se.

 

Alt andet end almindelig – men interessant
På mange punkter minder filmen om en typisk lavbudgets b-film, men skuespillet fra Jim Sturgees og modellen og skuespiller Clémence Poésy vidner om, at der er mere i filmen end som så.

Jim Sturgees er glimrende i rollen som den arrerede Jamie, der indgår en pagt med djævlen, der ikke overraskende snyder ham og pludselig kræver langt mere end hvad Jamie troede på forhånd. Sturgees evner som så ofte set før, at være meget troværdig også selvom historien er meget flagrende og peger lidt for meget i øst og vest.

Heartless er en “lille” film, og det er næppe i det store brede befolkning, at filmen skal finde sit publikum. Det er en film der ikke er bange for at eksperimentere. Det er befriende, men på samme tid er det også hæmmende for det samlede indtryk den efterlader.

Den minder nemlig om en film med lidt for store ambitioner og om en instruktør der gør comeback efter 15 år, og har haft en masse ideer til en film, og har haft svært ved at sortere i dem. Derfor er den også både uhyggelig, mystisk, hælsblæsende og sjov, men ingen af tingene er rigtig gennemførte, og derfor ender den med at være lidt for genreforvirrende.

Det kunne have klædt Heartless med en smule mere skarphed, det ændrer dog ikke ved, at filmen er ganske interessant og ikke mindst et glimrende comeback af Ridley.

 

 

Smid en kommentar