Hamilton: I Nationens Interesse

Den snart 50-årige Persbrandt, der tidligere har medvirket i en del danske produktioner er glimrende i rollen som den lidt gråsprængte, men yderst veltrænede og dødbringende kommandant i den svenske sikkerhedstjeneste.

 

En opdateret version

Guillou’s bog I Nationens Interesse er fra 1989, så der er naturligvis lavet en del ændringer i forhold til den oprindelige historie, men hovedtrækkene er de samme. I den oprindelige historie skulle Hamilton hente en russisk officer i Cairo, der havde informationer om militære aktioner der involverede Sverige. Han skulle føre ham til Stockholm, inden russerne fik fat i ham.

I den nye udgave skal Hamilton (Persbrandt) hente svenskeren Lägerbeck (Gustaf Hammersten) der arbejder for en svensk våbenproducent. Hamilton, der i siden sin sidste mission, har haft en tragisk ulykke (som ikke skal afsløres her), skal hente Lägerback fra et somalisk fængsel. Han er dog blot med som observatør, da de amerikanske private vagtværn Sectragon skal stå for selve missionen. Det viser sig dog hurtigt, at Sectragons interesse stikker langt dybere end at befri Lägerbeck. Det viser sig også, at det ikke er første gang Hamilton er stødt ind i de toptrænede og iskolde Sectragon soldater.

Da Hamilton får Sectrogon afhopperen Lee Benjamin med sig, viser det sig at det heller ikke blot handler om ulovlige våben og nogle enkelte terror aktioner, men at det går helt op i den svenske regerings top og hele vejen til CIA.

 

De svenskere kan noget

Det er meget muligt, at Hamilton: I Nationens Interesse ikke er nogen helt igennem fantastisk film, men det er bestemt en af de absolut bedste skandinaviske produktioner nogensinde, hvis man udelukkende kigger på actionsekvenser, der som minimum er Hollywood værdig. Angiveligt har filmen kostet under 50 millioner kroner at lave, og selvom det er højt i skandinavisk standart ville en Hollywood instruktør nok ikke være glad for et så lille budget. Ikke desto mindre så har Kathrine Windfeld fået de 50 millioner til at ligne noget der kunne have kostet både 3,4 og 5 gange så meget.

Svenskerne kan bare noget hvor vi danskere ikke kan være med. De har utallige hitmagere blandt deres musikalske producere og sangskrivere og så har de nogle film med et langt højere internationalt appel, så bare Mænd der hader Kvinder og hele Stieg Larssons Millenium trilogi. Så ikke nok med at de har flottere natur og billigere biler, så har de også mere international klasse.

 

En broget film

Selvom filmen har masser af international kvalitet og actionsekvenserne er i absolut topklasse, ændrer det dog ikke ved at der er tale om en lidt broget film. Der er et par tidsmæssige ting ved filmen der ikke hænger sammen og ikke kan lade sig gøre. Samtidig så minder historien til tider også om noget der vitterligt er fra en knaldroman om en superagent, og den virker til at være meget langt fra virkeligheden flere gange. Desuden er der nogle detaljer omkring hans følelsesmæssige afstumpethed blandet med hans store ampati, der giver lidt anledning til forundring.

Men alt i alt er den nyeste Hamilton bestemt et biografbesøg værd, ikke mindst for at se hvordan svenske actionfilm anno 2012 kan se ud.

 

Synes godt om film-nyt på Facebook – så er du flink

Smid en kommentar