Foxcatcher – dyster og pragtfuld

Det er nemlig en af de mest dystre “sportsfilm”, der er lavet i nyere tid, og det klæder filmen og ikke mindst de medvirkende uhyggelig godt. Steve Carell viser meget sjældent talent for andet end komik, men i Bennett Millers Foxcatcher brænder han igennem i stort set alle scener han er med i.  Foxcatcher er baseret på en sand historie, så slutningen bør ikke komme som den store overraskelse, men hvis man ikke kender historien, skal den naturligvis ikke afsløres her.

Carell spiller John Du Pont en excentrisk mange millionær, der har besluttet sig for at han vil stå bag det amerikanske hold af brydere, der skal til Seoul og bryde for Stars and Stripes. Han vil have talentet Mark Schultz (Channing Tatum) og hans bror Dave (Mark Ruffalo) med på holdet. I første omgang lykkes det dog kun at få Mark med. Han flytter ind i John Du Pont’s gæstehus, og tror at lykken er gjort. Det viser sig dog, at John ikke helt er den person, Mark havde regnet med, og der opstår mere og mere splid mellem dem, og Dave bliver modvilligt hentet ind som bryder og træner.

Mark løber mere eller mindre ind i et mentalt sammenbrud, selvom man meget symptomatisk for filmen ikke rigtig får at vide, hvad der ligger til grund for det nedbrud. Generelt er der meget af Foxcatcher der foregår et sted mellem linjerne. Dette er på mange måder med til at forstærke filmen, men det gør den også mindre tilgængelig og der er nok ikke nogen tvivl om, at Foxcatcher ikke er en film for alle. Hvis man er indstillet på at filmens på dens præmisser, så bliver man dog på ingen måde skuffet.

FOXCATCHER

Filmen er glimrende og det er en spændende historie, om man kender den eller ej, men det der for alvor er med til at give filmen et ekstra pift er trekløveren bestående af Tatum, Carell og bestemt ikke mindst Mark Ruffalo, der ligesom Carell er eminent i rollen og helt fortjent netop har modtaget en Oscar nominering. Det er ikke en Oscar film som The Blind Side, der er nærmere i kategori med Raging Bull, hvor hovedrollerne ikke er de typiske sportsstjerner men en mellemting mellen helte og antihelte. Foxcatcher bliver ikke nogen kassesucces og det bliver nok heller ikke den helt store Oscar sluger, men derfor er det stadig en fremragende film.

5stars

Smid en kommentar