Eventyrlige vogtere – Flot animeret action med kendte figurer

Rise of the Guardians (De Eventyrlige Vogtere) er instrueret af Peter Ramsey, som i 2009 debuterede som instruktør på animationsfilmen Monsters vs. Aliens. Blandt producerne er Guillermo del Toro, som er kendt for blandt andet Pan’s Labyrint og Hellboy.

Filmen har allerede vundet en Hollywood Film Award i kategorien ‘Animation of the Year’, og det er ikke så overraskende endda. På trods af det lidt sære plot.

Holdbar historie

Filmen bygger på bogserien The Guardians of Childhood af William Joyce, og selvom plottet måske lyder lidt tvivlsomt i første omgang (Ole Lukøje og Påskeharen som magiske actionfigurer?), så holder historien når først man får sat sig ind i den. Det egner sig rigtig godt til børn, for den er hverken for lang (85 min) eller for kedelig. Faktisk ikke spor kedelig! Det er sjovt at se de velkendte figurer i nye fortolkninger, og hver især er de blevet tildelt magiske evner og deres egne små ‘universer’ der både er sjove, farverige og flotte. Humoren går sjældent i det platte, og jeg vil mene at der både er noget at komme efter for børn såvel som voksne.

Se den i 3D

Det skal nævnes at jeg så filmen i 2D og med dansk tale. Den danske tale gjorde for en gangs skyld ikke den store skade, for stemmerne var ganske velvalgte (Lars Bom, Vicky Berlin) og oversættelsen var ren, uden for megen snublen over diverse slang-udtryk. Vælger man at se den på originalsprog, er der til gengæld store Hollywood-navne som Alec Baldwin, Hugh Jackman og Jude Law at finde. Rise of the Guardians er flot, detaljeret, og med storslåede scener der tager sig godt ud på den store skærm. Der er dog mange af de mere actionspækkede scener som klart er rettet på at blive vist i 3D, så det kan anbefales at fravælge 2D. Mange af karaktererne har flyveevner, så der suses gennem gader og eventyrlige landskaber i meget af filmen. Der er ikke et kedeligt øjeblik at sætte fingeren på, og det er underholdende for alle aldre.

Knap så meget dybde

Trods den gode historie, mangler der stadig et lille ekstra ‘følelsesspark’ til de voksne. Der er ikke det samme alvorlige element, som tit er at finde i mange Pixar-film. I Up (2009) var der f.eks. sjove karakterer og balloner til børnene, samt en mere alvorlig og hjertefølt historie til de voksne. Rise of the Guardians når desværre ikke meget dybere end Jack Frosts identitetskrise (hvem var han, inden han blev vogter?) og moralen om at børn skal værne om den tro og håb de har på eventyr. Den slutter også lidt corny, men det er vel til en vis grad mere tilgiveligt for genren. Et lille hint til sidst: Bliv efter sangen der kører over rulleteksterne, så kommer der en fin, lille ekstra afrunding af historien på skærmen.

 

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

Smid en kommentar