Engle og Dæmoner

Noget kunne altså tyde på at den Oscar vindende instruktør Ron Howard har lært sin lektie. For hans balance mellem drama og action er godt skruet sammen. I den første film var Robert Langdon der blev og bliver spillet af Tom Hanks evne til at løse gåder nærmest mere morsom end imponerende. Mængden af fantastiske gåder der bliver løst er blevet tonet ned til fordel for almen historie og det klæder filmen.
Tom Hanks gør det glimrende som symbolforskeren Langdon, så er der stadig noget utroværdigt over hele hans karakter. I hvert fald gennemgår han rekord tid en udvikling fra forsker på Harward til jaget vildt i en brændende kirke i Vatikanet og er konstant snarrådig og klar med en læsning. Samtidig med at der er skruet ned for gåderne er der skruet gevaldigt op for action, eksplosioner og skurke.
Filmen henvender sig naturligvis i høj grad til personer der har læst bogen, så er der intet i vejen for at nye kommer til. For historien er bestemt ikke mere kompliceret end at alle kan følge med. Selvom der er mange mangler i forhold til bogudgaven, nogle kardinaler der har skiftet nationalitet og manglende punkter så holder den sig på et glimrende plan til Dan Browns page turner. Manuskriptet til filmen er igen skrevet af Akiva Goldsman, men denne gang har han fået bistand af David Koepp, og det har hjulpet gevaldigt. Ikke at Goldsman ikke er en god manuskriptforfatter, men måske har han bare haft brug for en sparringspartner, i alle tilfælde er manuskriptet i hvert fald langt bedre end dens forgænger.
Hele historien udspiller sig over ganske få timer. Kort efter paven er afgået ved døden samles alle kardinalerne til Konklavet hvor den næste Pave skal udpeges ved afstemning. De fire favoritter til titlen som Pave er dog blevet kidnappet, tilsyneladende af den ældgamle orde Illiminati. De truer med at henrette en kardinal for hver time. Derfor bliver Robert Langdon hente til Vatikanet for at bistå med efterforskninger der bunder i en æld gammel strid mellem kirken og videnskaben. Samtidig er der blevet stjålet Antistof fra CERN i Schweiz, dette har en sammehæng med kardinalernes forsvinden og truslerne mod Vatikanet og hele den katolske kirke.
Det er nu op til Robert Langdon sammen med Vittoria Vetra der er forsker fra CERN sammen med Schweizergarden og andre specialenheder at stoppe Illuminati inden det er for sent. Men Illumitanis magt rækker dybere end de nogensinde kunne have drømt om.
Med en handling som denne er det ikke svært at regne ud at filmen primært er baseret på action og spænding, for selvom der i glimt kommer lidt gåder og historie er der simpelt hen ikke tid til det på de lidt over to timer filmen varer.
Tom Hanks er som altid glimrende, men det er generelt sammensætningen af skuespillere der bærer filmen. Ewan McGregor er fantastisk i rollen som den afdøde paves kammerherre. Armin Müller-Stahl spiller eminence kardinal(af højeste grad) Strauss med en eminent overbevisning. Og så er der jo de to danskere man ikke kan komme udenom Thure Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas. Begge gør det glimrende, Nikolaj spiller en gedigen skurk, mens Thure med en lidt spøjs engelsk accent gør det glimrende som sikkerhedsvagt. Begge er blandt de største biroller i filmen, og mon ikke der er flere udenlandske film på vej til de to herrer.
Engle og Dæmoner er ikke nogen gennemført fremragende film, men den er god og underholdende fra start til slut.
Læs flere film anmeldelser

Smid en kommentar