En Mand Der Hedder Ove – Svensk romkom med masser af sjæl

Hannes Holm byder på en svensk ‘gnaven gammel mand’-film som man både griner og græder under.

Historien
I En Mand Der Hedder Ove møder vi ikke overraskende en mand der hedder Ove (Rolf Lassgård). Han er 59 år og det som man kan kalde for en gammel gnavpot. Han bor i et lille nabolag hvor han hver morgen går sin daglige inspektionsrunde hvor der nedskrives selv de allermindste overtrædelser af nabolagets strenge reglement; en cykel der står ulovligt parkeret, affald som ikke er sorteret ordenligt og ikke mindst af alt; biler som ulovligt kører på den lille parcelhus-vej hvor Ove bor. Der er mange ting i livet som Ove ytrer sin utilfredshed over, og hans naboer anser ham da også som en bitter og besværlig mand.

Da den højgravide Parvaneh (Bahar Pars) og hendes mand flytter ind  i huset overfor Oves, begynder en spøjst, komisk, romantisk og rørende historie, hvor vi skifter mellem at se forskellige højdepunkter i Oves tragiske, men også dybt vidunderlige, liv og hvordan disse minder har været med til at forme hans person.

2003724_emsho_still_ovefilip1_print

Svensk succes
Filmen er skrevet og instrueret af Hannes Holm. Optagelserne fandt sted i Trollhätten sidste år med et budget på knap 33 mio. kr. Siden filmens svenske premiere i december sidste år, er der blevet solgt 1.656.215 billetter, hvilket gør den til en af de største svenske biografsuccesser i nyere tid.

Kærlighed og tragedie
Det er ikke svært at se hvorfor filmen er blevet en så stor succes. Den har masser af alle de gode ting som en historie gerne må indeholde: romantik, tragedie og masser af humor. De små farvestrålende bidder af Oves baggrundshistorie er fortalt med en typisk svensk pudsighed og indeholder store dele af filmens romantiske, humoristiske og tragediske højdepunkter. Her får vi serveret en forklaring på hvorfor Ove er endt som den bitre gamle mand han er. Han er både en mand som har elsket meget, mistet meget og ikke mindst givet meget af sig selv i løbet af sit liv. Hans største tab er konen, Sonja (Ida Engvoll), hvis grav han besøger hver dag. I de mange flashbacks får vi hurtigt dannet os et indtryk af Sonja som en næsten stereotyp ‘manic pixie dreamgirl’ der forandrer Oves liv med sin evige positivitet, eventyrlige ånd og store personlighed. Parrets historie er både romantisk i en grad der næsten er kvalmende, men også godt og grundigt tragisk.

2003724_emsho_still_ovehighnic-5_print2003724_emsho_still_sonjaove_print

Den glade borger vs. den gamle gnavpot
Som en person der ofte har det lidt svært med svenske romkom-film, må jeg indrømme at det tog mig noget tid at blive fanget af En Mand Der Hedder Ove. Filmen præsenterer umiddelbart en ret stor kontrast mellem Ove og hans naboer; enten er man frisk, glad og en del af fællesskabet og ellers er man ham den gamle, sure stodder der ødelægger den gode stemning. Nogen personer virkede ret karikerede, men på en måde hvor det spillede til filmens humoristiske fordel (f.eks. Oves Paris Hilton lignende nabo som ejer en chihuahua) mens andre blev farvet for sort/hvide til min smag. Oves afdøde kone, Sonja, er f.eks. fremstillet som værende det tætteste man kommer på en perfekt kvinde; hun støtter Ove i alt hvad han gør, er i evigt godt humør, besidder et ton af talenter, er den mest populære lærerinde i området og så er hun vanvittig charmerende døgnet rundt. Man sidder næsten og spørger sig selv “hvad ser hun overhovedet i ham Ove der?” Men selvfølgelig finder man både hende, Ove og parrets historie uimodståeligt charmerende i sidste ende. I starten er Ove bare en rigtig gnavpot, og det er han sådan set også helt til det sidste, men han er uden tvivl den mest elskværdige gnavpot man kunne ønske sig i sit nabolag.

Alt i alt
Det er svært ikke at blive charmeret af filmens dejlige – til tider sorte og tragikomiske – humor og den rørende historie. En Mand Der Hedder Ove vil både få dig til at græde og grine, og måske smile lidt mere til din gnavne nabo.

5stars

En Mand Der Hedder Ove har premiere d. 26 maj 2016.

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

Smid en kommentar