En gigant fylder 20 år – Tillykke til IMDB

I 1998 købte Amazon.com hjemmesiden, og den har siden været ejet af amazon, der blandt andet har brugt den som en afsætningsplatform til deres salg af dvd, blu-ray osv.

IMDB er især kendt for deres rating system som efterhånden er gået hen og blevet en reel magtfaktor, hvor en rating på IMDB betyder mere end kritikernes dom over en film. Ratingen på IMDB er baseret på brugernes dom over filmen, og derfor er det det tætteste man kommer på “folkets dom”.

Karakteren eller ratingen er baseret på en formel, hvor der både tages højde for hvor mange forskellige variabler. En film der får karakteren 10 af 50 personer får eksempelvis ikke karakteren 10. Der skal nemlig mindst 3000 stemmer til før en film kan komme på Top 250. Generelt er ratingen afhængig af hvor mange stemmer filmen har fået for at give så retvisende et billede som muligt.

IMDB’s formel ser såden ud

W = frac{Rv + Cm}{v+m}

hvor de forskellige variabler er:

W = Weighted Rating
R = average for the movie as a number from 0 to 10 (mean) = (Rating)
v = number of votes for the movie = (votes)
m = minimum votes required to be listed in the Top 250 (currently 3000)
C = the mean vote across the whole report (currently 6.9)

Den korte historie

Da Col Needham startede med at arbejde på IMDB i 1992 hed den Combined LIST & Movie Ratings Report. Det var først senere hen at den blev udvidet til også at indeholde skuespillere og instruktører som Andy Krieg tog sig. Needham lavede et script der gjorde det muligt at søge i alle kategorier på en gang, og på den måde blev IMDB skab.

Siden hen er databasen kommet til at indeholde alt lige fra komponister, forfattere, producerer, klippere, special effects magere, og alle andre der er involveret i det arbejdet det er at lave en film.

Top 250

En af de ting IMDB.com er meget kendt for er den prestigefyldte Top 250, hvor de 250 bedste film bestemt af brugerne er at finde. Listens førsteplads indtaget i øjeblikket af The Shawshank Redemption/En Verden Udenfor der med over en halv millioner stemmer har en karakter på 9,2 ud af 10. Førstepladsen har i mange år været skiftende mellem henholdsvis En Verden Udenfor og The Godfather der med 9,1 med 415.000 stemmer indtager andenpladsen. På tredjepladsen ligger The Godfather 2, mens den tredje Godfather end ikke er at finde på listen.

Den nyeste film på listen er Inception der ligger placeret som nummer 4. Generelt har Christopher Nolans et godt tag på filmfans, således befinder 5 af hans seks film sig på listen. Og mon ikke det også bliver til en sjette film når hans tredje Batman film udkommer i 2012.

Ingen danske film

Vores naboer i Sverige er repræsenteret på listen med Lad den rette komme ind, mens vores naboer mod syd Tyskland blandt er er repræsenteret med De Andres Liv. Indtil videre er der dog ingen danske film på listen.

IMDB fylder tyve år søndag den 17. oktober – et KÆMPE tillykke herfra.

{linkr:related;keywords:imdb;limit:5;title:Relaterede artikler}

Smid en kommentar