Edge of Tomorrow – Live Die Repeat

Den sidste håndfuld år, har Tom Cruise dog mere eller mindre spillet den samme hovedrolle i actionfilm som Jack Reacher, Oblivion, Mission Impossible. Nyeste skud på stammen Edge of Tomorrow er da bestemt heller ikke nogen undtagelse, men når alt kommer til alt – gør det så noget? For når Tom Cruise er i sit es, er det godt – og det er Edge of Tomorrow et glimrende bevis på. En storladen actionfilm med masser af spænding, effekter, og godt gammeldags tju bang action.

Når man til denne klassiske Tom Cruise cocktail tilføjer instruktøren Doug Liman (Bourne Identity, Mr. & Mrs Smith) og forfatteren Christopger McQuarrie (Jack Reacher, Operation Valkyrie), og et milliardbudget, så kan det næsten ikke gå galt, og det gør det heller ikke.

Tom Cruise spiller soldaten, eller rettere PR soldaten Cage, der pludselig finder sig midt i en krig, hvor han ikke hører hjemme, da han lever af at spinne historier om krigen, og ikke deltage i den. Jorden er under belejring af rumvæsner, og de ser ud til at vinde kampen over menneskerne, medmindre der sker et gennembrud, og dette gennembrud bliver Cage meget ufrivilligt en del af. Midt i kampens hede sker der dog noget, og selvom han dør, vågner han op igen, og bliver ved med at gennemleve den samme dag – og det er i bund og grund præmissen for filmen. Cage der gennemlever den samme dag igen og igen og igen. (Ja- det minder på det punkt meget om den mere end tyve år gamle klassiker Groundhog Day med Bill Murray fra 1993, men der stopper lighederne også.

At han gennemlever den samme dag, som er dagen for det altafgørende slag mod rumvæsnerne, giver ham mulighed at prøve nye metoder på hvordan man overvinder fjenden, men det betyder også, at han hver dag skal gennem de samme ting, og overbevise de samme mennesker om hans historie.

Hvis man går historien efter i sømmene er der garanteret plothuller, og der er nok noget, der ikke helt stemmer overens, men hvad gør det, når det er så forbandet underholdende. Makkerparret Tom Cruise og Emily Blunt fungerer glimrende og der er mange gode små tvists undervejs, ligesom der ikke kan sættes mange fingre på spændingen eller på udførelsen af de forskellige scener.

Edge of Tomorrow er en skøn sci-fi actionfilm, hvor der ikke er sparet på noget som helst, og selvom det også tæller klichéer, så ændrer det ikke ved en helhedsoplevelse, der er særdeles positiv.

5stars

Smid en kommentar