Edge of Darkness – Blodigt Gibson comeback

Ligesom Payback handlede om en mand der ville tage hævn “by any means necessary” gør Edge of Darkness det også. Baggrunden er er dog af en helt anden end i 1999 filmen.

Thomas Craven(Gibson) er en garvet detektiv i Boston, der får sin datter Emma på besøg. Emma er ikke helt rask, og da hun begynder at få næseblod og kaste op, haster de mod lægen. De når dog ikke længere end dørtrinnet før en bil ruller op, en mand råber “Craven” og skyder Emma, der dør på stedet.

Og så skifter Tom Craven ellers fra kærlig familiefar til hævner med en mission: At finde de skyldige og bringe dem til retfærdighed.

Til at begynde med efterforskes drabet som et mordforsøg på Tom der gik galt og ramte den forkerte, men jo mere Tom borer i sagen, jo flere løse ender og uforklarlige ting om datterens liv begynder der at dukke op. Emma arbejdede som elev på stor kemisk virksomhed der blandt andet arbejder med kernekraft og våben til staten.

Hans mistanke bliver ikke mindre da han bliver opsøgt af Jedburg(Ray Winstone), der er oprydder i sager der er en trussel mod statens sikkerhed. Det viser sig at hans elskede datter arbejdede med ting han ikke havde den fjerneste ide om, og at de skyldige ikke er lokale småkriminelle, der har set sig sure på ham, men at han skal op i hierarkiet og samfundets øverste lag for at få sin hævn.

Ikke en handling der opfinder den dybe tallerken. Men hvis man bare læner sig tilbage i sædet og lader sig rive med, så fungerer filmen langt hen ad vejen rigtig fint. Der kunne måske med fordel være skåret en smule ned på det politiske og konspirationsteorierne, da det ikke i alle aspekter gavner filmen.

Mel Gibson der spiller den forpinte Thomas Craven er glimrende, og de mange års fravær viser sig med det samme. Siden han sidst medvirkede i en film har han rundet 50 år, og det begynder at kunne ses. De små rynker og det grålige skær i hans hår er meget fremtrædende, og de klæder ham. Han er perfekt castet i rollen som Craven der mister det kæreste han har.

Filmen er instrueret af Martin Campbell der senest har stået bag Casino Royale. Det er man ved flere tilfælde heller ikke det mindste i tvivl om. Alle scener der involverer en pistol (og det er en del) er helt ekstremt veludførte, at han så ikke på noget tidspunkt rammer forbi er en anden sag.

Edge of Darkness er skrevet af den Osacrvindende William Monahan (The Departed), og han leverer et velskrevet manuskript, med nogle finurlige men helt fantastiske one-liners, hvad er eksempelvis mere oplagt at sige til en “bad guy” der er skyldig i ens datters død end “Deep down inside, you know you deserve it” BANG.

Edge of Darkness er langt hen ad vejen en god og medrivende film, i troværdighed kammer den desværre en smule over og bliver lige lovlig politisk når regeringen begynder at blive trukket ned over handlingen. Det er dog dejligt at se Mel Gibson stadig kan sit håndværk når han ikke selv har travlt med at instruere mere eller mindre politiske film.

 

Smid en kommentar