Derfor er John Williams’ nyeste pris banebrydende

Komponisten, John Williams, er kendt for et utal af ikoniske soundtracks til film som Star Wars, Jaws og Raiders of the Lost Ark.

Gennem sin lange karriere har han vundet 5 Oscars (ud af 50 nomineringer), 22 grammyer (ud af 65 nomineringer), samt Emmys, Golden Globes, BFIs m.fl. Han kan sit kram, og det er altid blevet værdsat indenfor filmbranchen og belønnet ved prisudrækkelser.

Williams’ nyeste trofæ er dog af særlig betydning. Han modtog i går AFIs Lifetime Achievement Award (endnu en flot titel), men hvad der er ekstraordinært ved dette er, at Williams udgør den første komponist der modtager denne pris.

Tidligere Lifetime Achievement modtagere inkluderer Orson Welles, Alfred Hitchcock og Elizabeth Taylor; hovedsagligt instruktører og skuespillere. Æren er aldrig før gået til nogen som har stået for musikken i film, men Williams virker naturligvis som et nærmest åbenlyst valg som den første person til at bryde med dette.

AFIs anerkendelse af Williams’ arbejde viser samtidig også en høj grad af respekt for de ‘gemte ansigter’ bag filmene og understreger den komponistens vigtige rolle i at skabe ikoniske filmøjeblikke, i en verden hvor traditionel symfonimusik, sørgeligt nok, kunne være på vej ud af filmbranchen for evigt.

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

Smid en kommentar