Derfor er Ghostbusters trailer den mest forhadte i Youtubes historie

Av, av, av!

Traileren til Paul Feigs Ghostbusters genindspilning udkom i marts men er allerede nu officielt den mest ‘dislikede’ trailer på Youtube. Videoen med filmens trailer har i øjeblikket hele 507,703 dislikes. Yikes!

Verden var ikke begejstret da det blev annonceret at der ville komme en genindspilning af den elskede Bill Murray klassiker, Ghostbusters fra 1984. Da det kom frem at alle spøgelsesjægerne ville blive spillet af kvinder mistede internettet kollektivt sin tålmodighed og nedhavlede filmen med negative kommentarer på Twitter og andre sociale medier. Det kunne måske godt umiddelbart lyde som klassisk sexisme, men det giver faktisk meget god mening at så mange mennesker ikke er glade for lige netop denne genindspilning ud af de mange forskellige som vi ser for tiden.

Her kommer 4 gode bud på forklaringen…

1. Vi ved ikke hvem er den er lavet til

Problemet med den nye film er først og fremmest at ingen efterspurgte dens eksistens før den pludselig bare var der. Det har derfor fra starten været svært at gennemskue hvem filmens målgruppe egentlig skal forestille at være. Er den lavet til nostalgikere? Til feminister? Til det imaginære folkefærd som ikke kunne lide den originale film? Ghostbusters er en klassiker og der er en række kendetegn som man forbinder med filmen: logoet, den catchy sang, spøgelset Slimer, skumfidus-manden, kemien mellem den fantastiske cast…. vi kunne blive ved! Da Hollywood begyndte at fumle med Ghostbusters titlen og pille i alle de ting som vi elskede/elsker ved den, resulterede det uundgåeligt i at folk gik i forsvarsposition. Fremfor blot at trække på skuldrene og sige “meh” griber vi til tasterne eller dislike-knappen for at sige “back off!” til dem som dekonstruerer den film som vi har et så helstøbt billede af. Idet filmen ikke i forvejen havde en base af opbakkende stemmer til at opveje alle de negative, druknede den derfor hurtigt i negativ omtale og dislikes på Youtube.

2. Det er et unødvendigt remake

Okay, så vi har ikke bedt om at få en ny Ghostbuster-film, men for at være fair så er der mange genindspilninger som vi ikke ligefrem har savnet før vi fik dem. Et kæmpe irritationspunkt har været at Feigs film blev annonceret på et tidspunkt hvor vi kunne se frem til rigtig mange andre genindspilninger. Alt lige fra Disney tegnefilmsklassikere til ældre westerns og 90’er-TV serier er lige nu i fuld gang med at blive omdannet til nutidens publikum og Junglebook (Junglebogen) er allerede en stor succes. Alligevel er vi mere tolerante overfor sådanne ‘remakes’. Hvorfor? Svaret kan ligge i at mange af disse forsøger at gøre noget nyt med originalmaterialet: fortælle historierne i relation til nye samfundskulturelle problemer, omdanne animation til live-action mv. Disse er drastiske ændringer i forhold til de originale film. Det eneste som den nye Ghostbusters tilsyneladende har ændret på er kønnet på de medvirkende og dette er bare ikke godt nok fordi….

ghostbusters-aykroyd

3. Vi lever i en tid hvor Furiosa og Black Widow sparker røv på det store lærred. Den nyeste Star Wars havde en kvindelig protagonist (som oven i købet var påklædt gennem hele filmen) og et af nutidens mest populære komikere er Amy Schumer. Det kan derfor godt virke lidt forundrende når en flok Hollywood-producere beslutter sig for, at hvis kvinder skal sparke røv så skal de gøre det i mændenes brugte roller. Det er en ret misforstået form for feminisme. Lad os sammenligne med et bedre eksempel: Karakterer som Fury Roads Furiosa leder andre og sig selv i filmen, fremfor at følge en vej som allerede er banet af nogen før hende, uanset deres køn. I Fury Road blev Mad Max således ikke erstattet af en kvinde men fans af alle køn elskede stadig Furiosa fordi hun var handlekraftig og gav folk lyst til at barbere sig skaldede. Det handler ikke om at erstatte nogle talentfulde mænd med en håndfuld lige så talentfulde kvinder og håbe på at de sælger billetter til deres eget køn. Det handler derimod om at vise at køn ikke har nogen betydning når det kommer til casting af fede roller.

via GIPHY

4. Traileren er bare ikke god

Den måske vigtigste grund til at folk hader filmens trailer så meget, kan ganske enkelt være at den bare er direkte dårlig. En trailer er måske den vigtigste form for reklame når det kommer til film. Den skal sælge filmen og overbevise folk om at historien er værd at betale 90kr (eller mere) for at se i biografen. Traileren til Feigs Ghostbusters er langt fra spektakulær og den bekræfter blot mange menneskers, i forvejen, negative syn på filmen. Vittighederne er lidt for platte, spøgelserne er lidt for animerede (og blå af en eller anden grund?) og det ser ikke rigtig ud som om at der er nogen spændende superskurk at besejre. Hvad er så pointen? Det er selvfølgelig svært at dømme en hel film ud fra dens trailer. Nogle trailers viser for meget, andre for lidt. Måske viser det sig i sidste ende at filmen faktisk er frisk, nytænkende og spændende selvom traileren ikke er særlig imponerende.  I følge IMDB medvirker en god del af den originale skuespillertrup (heriblandt Bill Murray) i den nye film, men dette bliver der ikke engang så meget som hintet til i filmens trailer. Det kunne godt tyde på at filmen rent faktisk har nogle overraskelser at byde på og at filmselskabet bare har været for bange for at afsløre disse i traileren.

Jane Valeur

Jane Valeur

Cand.mag i Film- og medievidenskab. Anmelder på Film-nyt.dk siden 2012 og medredaktør siden april 2016. Nørder alt indenfor film, tv og pop kultur.

1 comment

Smid en kommentar