Dallas Buyers Club – mesterligt skuespil

Det er ikke desto mindre det, der er sket med det tidligere badejern og nu sublim karakterskuespiller. Hans rolle i Dallas Buyers Club er intet mindre end fænomenal, og sammen med en lige så fremragende Jared Leto skaber de en film, der ikke blot er velspillet, den er også medrivende og en af årets absolut bedste film.

Dallas Buyers Club  der er baseret på en sand historie handler i sin “enkelthed”en småsvindler og elektriker, Ron Woodroof Filmen foregår i midten af firserne, hvor Woodroof der har levet et liv med stoffer, sprut og damer bliver diagnosticeret med HIV, hvilket han tager kraftigt afstand fra, da han som han siger “I aint no fag”. Ikke desto mindre er sygdommen en realitet, og lægen regner med, at han ikke har meget mere end 30 dage tilbage at leve i. Det accepterer han dog ikke, og er klar på at prøve medicin, der ikke kan findes/fås på det amerikanske marked i hvert fald ikke i hans sted. Ron forsøger nu at hustle sig til medicin og begynder at tage til Mexico. Her finder han en kombination af medicin, det hjælper ham og holder symptomerne nede. Han begynder at  smugle stofferne hjem til Dallas, for at hjælpe andre, men i højere grad for at hjælpe sig selv, ved at sælge dem videre til andre AIDS-patienter. Sammen med transvestitten Rayon (Jared Leto) danner Ron en ”Buyers Club”. Det er simpelt, produkterne er gratis for medlemmerne, de skal bare betale for at være medlem. Og på den måde er det ikke ulovligt, eller det er i hvert fald i en gråzone. Sådan går det i et stykke tid, men han kommer hurtigt i søgelyset med sin club.

Det er en tung historie med gevaldige alvorlige undertoner, og Dallas Buyers Club er bestemt heller ikke nogen komedie, men Matthew McConaugheys portræt af Ron storcharmøren og charlatenen der starter som et meget usympatisk bekendtskab gør, at det ikke bliver så tungt, som man kunne frygte, dog uden at det fjerner seriøsiteten eller alvoren fra rollen, for under overfladen lurer sygdommen og udsigterne hele tiden.

Dallas Buyers Club er en rigtig god film – skuespillet gør at den bliver fremragende og bestemt en film, man ikke skal snyde sig selv for, nu hvor den er udkommet på blu-ray.

5stars

Smid en kommentar