CPH:DOX: Village at the end of the world – smuk beretning om en bygd der kæmper for sin overlevelse

 

Der er 59 mennesker i byen. 8 elever i skolen. Og 16-årige Lars-Kristian har 381 venner på Facebook, som han drømmer om at møde. I Niaqornat er der hverken restauranter, internetcafeer eller biografer. Til gengæld er der en smuk natur og en simpel måde at leve på – som man håber aldrig vil forsvinde.

Men der er meget på spil for bygdens overlevelse. Royal Greenlands fiskefabrik, der var byens hjerte, er blevet lukket, og det betyder at mange af indbyggerne har mistet deres arbejde. Der er langt til den nærmeste by, og flere er nødsaget til at flytte for at få et arbejde.

 

Fantastiske personhistorier

Dokumentaren rummer nogle skønne portrætter af bygdens indbyggere. Især følger man fire personer hele vejen igennem. 
Der er Lars-Kristian som er byens eneste teenager. Han drømmer om piger, og om at møde flere på hans egen alder. Vi lever i en mere og mere globaliseret verden – og det er en sjov kontrast, når Lars-Kristian sidder foran computeren hos sine bedsteforældre, og ser på gader i New York med Google Earth. Han bor hos bedsteforældrene, og han er usikker på om hans far er jægeren Karl.

Karl er ’borgmesteren’ i bygden, og han er den der holder møder, om hvordan de kan redde bygden. De forsøger blandt andet at få fiskefabrikken til at åbne igen. Karl er også isbjørne-jæger og der er stor jubel, når han kommer hjem med fangst.

Vi følger også Ilanngauq, der er bygdens eneste tilflytter, der har fundet sin kone over netdating. Han har indført lidt turisme til bygden, der også hjælper med at holde hjulene lidt i gang. 
Til sidst er der Ane på 76 år. Hun er den ældste i bygden og husker historier som da der ikke var elektricitet før indtil 1988.

Village at the end of the world er en rørende dokumentar om generationsskifte og den svære overlevelse for byen. 
Da jeg så filmen levede jeg mig meget ind i, hvordan indbyggerne havde det – og kæmpede lidt sammen med dem. Hver gang nogen skulle væk til en større by, synes jeg det var lidt hårdt se dem flyve af sted i helikopteren. 

Det er en solid dokumentar, af høj kvalitet og med smukke billeder. Bestemt en oplevelse værd!

Village at the end of the world vises de følgende dage: Palads 10. november 16.30

Smid en kommentar