Cowboys & Aliens – Skønne spildte kræfter

 

Derfor kommer den heller ikke rigtig til at fungere som en genre mash-up. Den er ikke dårlig, og den er da også jævnt underholdende, men god, det er den desværre heller ikke. Og når man tænker på at det er instruktøen bag Iron Man, forfattere bag film som Star Trek, Iron Man, Children of Men og serier som Fringe og Lost. Så kan man godt tillade sig at forvente en del. Når skuespillerne i hovedrollerne er “James Bond” og Indiana Jones/Han Solo så er det svært ikke at være forvent. Hvis man ikke skal blive alt for skuffet er det dog en god ide, at skrue en anelse ned for forventningene.

 

Det klassiske setup
Jake Lonergan (Daniel Craig) vågner op midt på prærien, han kan ikke huske hvad der er sket, eller hvad han hedder, men han er såret. På sin håndled sidder en metaltingest der ikke kan komme af, og som han heller ikke kan huske hvordan er kommet der. Efter en lille batalje med tre forbipasserende rider han ind til den nærmeste by, hvor han får hjælp af den lokale pastor der også agerer doktor og syr ham sammen.

Der går dog ikke længe inden Jake kommer i infight med ballademageren Percy, der er søn af den lokale kvægavler Dolarhyde (Harrison Ford) der mere eller mindre er grund til, at der overhovedet er en by. Det hele ender med at både Percy og Jake må en tur i brummen.

 

De fremmede
Da Jake sidder i en fangetransport sammen med Percy begynder hans armbånd pludselig er blinke og sige lyde, og ud af den mørke nat dukker flere rumskibe op, og de kommer bestemt ikke med fred. Tværtimod kommer de med kraftige våben, og dem de ikke dræber bortfører. Da det ser allerværst ud forvandler Jake’s armbånd til et magtfuldt våben, der skyder et af rumskibene ned, og han er dermed blevet uundværlig i kampen får at finde frem til de bortførte som byens indbyggere, anført af Dolarhyde, er opsat på at finde.

 

Intet nyt under solen
Selvom man måske ikke tidligere har set en film der blander western genren med rumvæsner, så er der ikke meget nyt at komme efter i fortællingen. Westerndelen handler i bund og grund om en fremmed der kommer til en by, der er anført at en rig mand, der styrer borgerne og sheriffen. Som sci-fi film minder den mest af alt om War of the Worlds eller endda Skyline. Ikke i kvalitet, eller udførelse, men i formålet med rumvæsenernes gøren på jorden.

Der er med andre ord ikke noget af det der ikke er set før. Det helt store problem er bare, at der ikke nogen af de to historier der kan stå for selv, og det er langt fra nok at de bliver sat sammen til en.

Desuden kan man i starten godt undre sig over at se, at der 8 (jeg gentager 8) der har været med til at skrive filmen baseret på Scott Mitchell Rosenbergs tegneserie. Der er et godt gammelt udtryk der siger: “For mange kokke fordærver maden”, og det lader lidt til at være tilfældet her. Der har simpelt hen været alt for mange, der har haft alt for mange ideer og i sidste ende er det endt med at blive lidt for rodet og generelt bare lidt for meget.

Daniel Craig og Harrison Ford er naturligvis fine i deres roller, hverken mere eller mindre, og der er nok ikke nogen af dem, der vil nævne denne film som den de gerne vil huskes for. Det samme kan nok siges om instruktøren Jon Favreau. Filmen har ikke den samme humor som Iron Man, selvom han nok en gang beviser sit talent for flotte billeder og stilren instruktion.

Alt i alt underholder Cowboys & Aliens fint i små to timer, men der går ikke meget mere end et par minutter, før den er ude af systemet igen. Og det er simpelt hen ikke godt nok med de kræfter, kreative såvel som økonomiske der står bag den.

 

Smid en kommentar