Blonde – The Story of Marilyn Monroe

Egentlig stammer serien tilbage fra 2001, men i anledning af 50 året, er den altså endnu en gang blevet sendt på markedet. Så hvis man gik glip af den første gang, er der nu mulighed igen.

 

Fra Norma Jeane til Marilyn Monroe

Filmen skildrer den usikre og ustabile Norma Jeanes forvandling til at blive Marilyn Monroe ved hjælp af Hollywood agenter, film producere og andre bosser i filmindustrien. Marilyn Monroe var en et produkt af en filmindustri, der hungrede efter et blondt ikon, og har trådte Norma Jean til efter en hurtig afblegning.

Den fortæller også historien om en kvinde, der bliver groft udnyttet af stort set alle i hendes omgangskreds, og dem der prøver at hjælpe hende får hun skubbet fra sig eller skræmt væk med hendes voldsomme humørsvingninger.

Den fortæller i grove træk hele historien om Norma Jean, lige fra hun var en lille pige, der blev forladt af sin mor, og frem til hendes affære med John F. Kennedy, der blot var en i rækken af hendes kendte kærlighedsaffærer. Eftersom den “kun” varer i små tre timer, er der naturligvis en masse den ikke kommer rundt om, men dne dækker alligevel fornuftigt og giver et billeder der er langt fra glansbilledet fra Gentlemen Prefer Blondes, Some like it hot og flere andre Monroe klassikere.

 

Baseret på Pulitzer materiale

Serien er baseret på Joyce Carol Oates’ berømte bog Blonde, der i 2000 var nomineret til en Pulitzer, som er en af de fornemmeste anerkendelser i den litterære verden. Oates har altid sagt, at hun ser bogen som et stykke fiktion, løst baseret på en legenden, og det er da også sådan man skal se filmen, men som den er bygget op, er det dog svært ikke at se den mere som en biopic, end et stykke fiktion. Baggrunden for serien er dog på sin vis helt i orden. En af Hollywoods største ikoner, og yderst anerkendt bog. Alligevel formår serien ikke at leve op til potentialet. Hvilket nok også hænger sammen med, at den er lavet til TV.

Det er ikke svært at se, at budgettet til serien ikke har været i den absolut høje ende, hvilket rollelisten da også vidner om. Poppy Montgomery, der spiller den altoverskyggende hovedrolle som Norma Jeane/Marilyn Monroe gør en fin figur, men man forveksler hende altså ikke ligefrem med Monroe. I mindre roller ser man blandt andre Patrick Dempsey, som Charlie Chaplins søn Cass, og Kirstie Alley som hendes plejemor. Det er altså ikke den absolutte a-liste, der er hevet frem til serien, og det bærer den også en smule præg af.

Grunden til at filmen blegner en smule er nok også, at My Week with Marilyn stadig er frisk i errindringen hos mange, og den er længder bedre, selvom den ikke går lige så meget i dybden. For selvom Blonde måske går mere i dybden og kradser i overfladen, så bliver den aldrig i nærheden af hvad dne kunne have været.

 

 

Smid en kommentar