Blockbusterens betydning

 
Samlet set omsatte de 6 film alene tæt på 900 millioner dollars alene i USA. Med 24 film ude i 2006 stod de 6 største altså for langt over halvdelen, eller med lidt tal på så stod godt 25% af filmene for ca. 52% af omsætningen. Og det er kun i USA, hvis man ser på den samlede verdens omsætning, ligger de 6 film endnu højere i forhold til de resterende 18 film.
 
Dette bevidner hvor vigtigt for de store selskaber at have nogle gevaldige blockbusters der kan trække læsset fra de andre film der klarer sig mindre godt.

De store film koster naturligvis mange penge i forhold til de mindre produktioner, det er stadig generelt en bedre forretning. Sjældent bliver det offentliggjort hvor store markedsføringsbudgetterne egentlig er, men det er svimlende beløb.

Men det betaler sig også i den lange ende, godt nok kostede Da Vinci Code mange penge at lave, nærmere betegnet omkring 125 millioner dollars, men på verdensplan indspillede filmen mere end 757 millioner dollars.

Hvis man sammenligner disse tal med Warner Bros tallene for i år er de endnu mere sat på spidsen, Warner Bros film har omsat for godt 1,74 milliarder dollars, 21 film har Warner Bros haft ude i år, heraf er kun 4 Blockbuster certificeret nemlig The Dark Knight, Get Smart, Journey to end Center of the Earth og Four Christmases, og det er faktisk kun sidstnævnte der gør at Warner Bros indtager førstepladsen i år, da den på falderebet har indspillet mere end 100 millioner dollars, Warner Bros har dog hentet mange penge ved det samarbejde der er indgået med New Line Cinema, hvor de blandt andet har hentet omkring 150 millioner på Sex and the City. Havde Warner Bros derimod ikke haft The Dark Knight , havde giganten blot ligget på en 7. plads blandt de store selskaber, hvilket siger lidt om hvor meget en super blockbuster egentlig betyder, en enkelt film kan altså redde et helt år.

 

 
Det sammen gør sig også gældende i Danmark, 2008 har været et rekordår for dansk film, men uden Flammen og Citronen, Rejsen til Saturn og Blå Mænd og Far til Fire: På hjemmebane havde dette set helt anderledes ud, og 2008 havde været et katastrofalt år.
 
Hvor stor en rolle pirateri betyder kan man kun gisne om, men umiddelbart er tendensen at det ikke rammer de store film så hårdt, dem vil de fleste gerne se i biografen, men mange mindre produktioner bliver givetvis ramt hårdere. Men de store film mærker nok mest de ulovlige downloads på dvd salgstallene. Undersøgelser omkring ulovlige downloads er der nok er, man faktum er at ingen ved hvor meget det egentlig betyder for branchen, den bløder ja, men døende er den bestemt ikke.
 
Så længe de store selskaber kan kaste 5-6 store blockbusters ud om året er og bliver Hollywood en kæmpe milliard forretning, og i 2009 kan vi se frem til nogle af de helt store, Transformers 2, Terminator: Salvation, Harry Potter and the Half-Blood prince og Angels and Demons for blot at nævne et par stykker.