Batman: The killing Joke – En modbydelig og fantastisk joke

Som knægt gemte jeg mig ofte i tegneseriens fantastiske univers. Det lokale bibliotek var det perfekte helle, og der, blandt gamle bøger og blade, fandt jeg noget nær den perfekte historie. Batman; the killing joke fra 1988 er fuldstændig fantastisk som tegneserie, men kan den stå distancen som tegnefilm i 2016?

Gotham City danner rammen for mange interessante historier om, og ikke mindst vinkler på Batman og hans mange fjender. Og mange har forsøgt at portrættere Gothams mørke ridders dybe og ensomme kamp mod Jokeren. Og lige netop Jokeren – denne fantastisk sindssyge anarkist er kernen i The Killing Joke – og mange vurderer, at han aldrig er fortalt bedre.

Efter en kort introhistorie om Batman og Batgirls kærlighedsforhold og den umulige balance mellem kærligheden og livet som nattens vogter, introduceres vi til filmens kerne.

Stjernepsykopaten over dem alle, Jokeren, er stukket af fra fængslet i Arkham og er i færd med det mest modbydelige plot mod Batman og dem, han elsker. Kullisen er et forladt tivoli, aktørerne er alle bindegale, Kommisær Gordon er hovedoffer og så er scenen ellers sat til den mest nederdrægtige historie i Batman universet.

Sideløbende får vi, via historiske tilbageblik, fortællingen om, hvordan Jokeren har taget den frygtelige rejse fra den suicidale ingeniør, som kæmper en brav kamp for at skabe ramme for en familie, til at være fuldstændig bindegal og livsfarligt ligeglad. Begge historier er fantastisk godt fortalt, og man får nærmest sympati for den psykopatiske morder.

Død og ødelæggelse – intet andet

Jokeren er spændende. Han er uhyggelig. Man sidder med spørgsmålet; Hvorfor gør han, som han gør? Og er hans sindssyge svaret på den omkringliggendes verdens meningsløshed. For Gotham er ond. Alt er korrumperet, og den oplagte frelser, Batman, er fuld af tvivl og ødelagt af den.

Som fan af Batman – og særligt de mere mørke sider af universet – må man konstatere, at det hele ikke behøver være rosenrødt, førend det er godt. Der er, ligesom i tegneserien, tale om en meget mørk historie uden lyspunkter og happy endings, men man er underholdt og venter spændt på jokerens næste syge træk mod ødelæggelse.

Filmen lever fuldt op til forventningerne. Fantastisk historie understøttet af en stærk lydside med skuespillere som Kevin Conroy og Mark Hammill, og stregen er fortolket men tro mod originalen.

5stars

Smid en kommentar