Avatar

En gammelt ordsprog siger “Film skal ses i biografen”, og det gør sig især gældende for denne film. Avatar tager sig bare bedst ud på det store lærred og helst i 3D. Cameron har brugt flere år alene på at udvikle teknologien til at lave filmen. Egentlig ville han havde været i gang med at lave den for mange år siden, men teknologien han havde i tankerne fandtes ikke, de gør de nu og de bliver brugt til fulde.

Hvis man kun skal se en film i biografen om året, så lad det være Avatar, ellers vil det ærgre senere hen. Visuelt er Avatar uden sammenligning den flotteste film der er kommet i år, måske nogensinde. De store drømmende øjne, de blå Na´vier, flyveøgler, flyvende bjerge og en eventyrlig natur er alt sammen lavet perfekt til mindst detalje.

Ganske få ved hvad filmen rent faktisk har kostet at lave, en ting er dog sikkert. Den er alle pengene værd, og i biografbilletten. Man kan forvente at skulle betale et stykke over 100 kroner for at se filmen inkl. briller. For den pris for man også mere end blot en film, men får en oplevelse som er alle pengene værd.

Selvom historien ikke er specielt udfordrende eller kompliceret, er den alligevel svær at genfortælle med den respekt den fortjener. Kort sagt er Jake Sully(Sam Worthington) en tidligere marine soldat der har mistet følelsen i sine ben. Da han tvillingebror dør bliver han kastet ind i et projekt hvor han bliver sendt til Pandora hvor han skal in i en Avatar krop, hvor han for skikkelse som de indfødte Na’vi.

Han skal infiltrere de indfødte og få dem til at flytte da menneskerne med en hensynsløs forretningsmand(Giovanni Ribisi) og en følelseskold oberst(Stephen Lang) skal bruge et værdigfuldt mineral. Ikke overraskende finder Jake Sully dog hurtigt ud af at han måske har mere tilfælles med Na’vierne end menneskerne. Samtig forelsker han sig hovedkulds i Na’vien Neytiri (Zoe Saldana), der lærer ham hvordan man lever og bliver et med naturen.

Og det er især i de imponerede naturbilleder at der er skruet op for 3D og CGI, men det virker ikke søgt, det virker som en naturlig del af filmen. Det er i bund og grund ganske enkelt stort set perfekt.

Det er det flotteste og mest imponerende undertegnet har set på et biograflærred. Hvis rygterne om et par efterfølgere taler sandt, er der grund til at være spændte. Bare tænkt på hvor langt James Cameron gik fra Terminator 1 til Terminator 2…….

Jeg er i hvert fald officielt Avatar fan.

 

Smid en kommentar