Act of Valor – 110% hårdtpumpet propaganda

Nu er filmen så kommet, og det er muligt at se filmen og danne sin egen mening. Der er dog nok ikke mange med en nogenlunde fornuftig logisk sans, der rent faktisk synes, at Act of Valor er en god og velspillet film, efter at have set den. Det betyder dog ikke, at den ikke har noget at byde på.

Ren propaganda stort set uden historie

I filmen følger man et lille hold af Navy Seals, der er de hårdeste af de hårde. En specialenhed, der kan sættes ind overalt i verden hvor der måtte være brug for den, og i en verden fyldt med terror, er det ikke så få steder endda. Act of Valor er baseret på ægte mennesker og virkelige hændelser. Det er i hvert fald præmissen for den, så kan man jo så selv vælge at tro på, hvor meget der er digtet, og hvor meget der er pyntet på sagerne.

 Det starter som en relativ simpel opgave, hvor enheden skal befri en kvindelig CIA agent, der er blevet kidnappet og holdes fanget. I en hæsblæsende action lykkes det at befri hende. Det viser sig dog kun at være toppen af isbjerget, og hun er nemlig blot en brik i en stor sag, der kan have stor betydning for hele nationens sikkerhed. Det er nu op til den lille enhed stort set at redde hele verden, eller i hvert fald USA. Så kort kan handlingen fortælles, og det er ikke overraskende islamister (eller jihadis, som de meget politisk korrekt kalder dem).

Historien klunter sig af sted og giver ikke hele tiden mening, men det er da heller ikke historien der skal bære filmen. Det er de eminente actionscener og den hårdtpumpede stemning mellem soldaterne.

Call of duty – the movie

Hvis man skar alt væk der hed dialog, handling og skuespil og stod tilbage kun med actionscenerne ville Act of Valor være en stort set perfekt film. Altså for hvad den er. Det er nemlig intet mindre end fremragende, de toptrænede soldater der medvirker i filmen formår at få alt hvad der indeholder våben til at virke uhyggelig realistisk og det er noget af det bedste der er set i lang tid.

Der er dog lige dét, at der skal mere til at lave en film, og ikke mindst en god film, end bare at have glimrende action. Og her kommer Act of Valor gevaldigt til kort. De medvirkende “skuespillere” er nok soldater af en grund, deres levering af replikkerne er mangelfuld og langt fra troværdig. Mest af alt minder Act of Valor om en spillefilmsudgave af Call of Duty. Underholdningen fungerer fint, men den er voldsomt glorificerende overfor den amerikanske hær og stiller stort set ikke spørgsmål ved noget som helst af det de gør.

Som film fortjener Act of Valor ikke meget mere end én stjerne, på grund af de helt igennem gennemførte actionscener fortjener den lidt ekstra.

 

Smid en kommentar