50 år med cirkelspark – Tillykke Van Damme

Inden unge Jean-Claude kastede sig over skuespillet udøvede han i sin unge år forskellige former for kampsport. I en alder af 16 år fik han også en plads på det belgiske karatehold. Hans første turneringssejr kom i 1978, og året efter var han i 1979 med til at vinde europamesterskabet med det belgiske landshold.

I starten af firserne blev Jean-Claude Van Varenberg er ganske veletableret navn inden for kampsport, hvor han både steg flere vægtklasser og vandt flere turneringer. Som tiden gik blev hans fokus dog mere og mere rettet mod at lave film.

Hollywood kalder

Efter et par mindre statistroller fik han i No Retreat, No Surrender i 1986, hvor han spillede en russisk skurk. Gennembruddet kom dog først et par år efter da han spillede rollen som Frank Dux i Bloodsport. Filmen var ellers lige ved, aldrig at blive til noget. Selvom filmen for længst var færdigindspillet og klippet var der ikke nogen selskaber der turde satse på den. Det endte dog alligevel med at den fik chancen i biograferne, til en moderat succes med en omsætning lidt under 12 millioner dollars. Filmen havde dog også kun kostet lidt over en million at lave. Dermed var filmselskabet tilfredse og Hollywood lagde mærke til den unge Van Damme (som han nu hed).

I årene efter medvirkede han i film som Black Eagle, Lionheart, Dobbelt Slagkraft og Universal Soldier inden han i 1993 forsøgte sig med den lidt mere afdæmpede Nowhere to Run/Ryggen Mod Muren. Filmen blev en ganske fornuftig succes, men Van Damme vendte nu alligevel hurtigt tilbage til hans spidskompetence – de hårdtslående actionfilm. I midten af halvfemserne medvirkede han i tre af hans største biografsucceser Hard target, Timecop og Street Fighter.

Ballet og skilsmisser

Van Damme er blandt andet kendt for at have studeret klassisk ballet i mere end fem år. Dette gjorde han for at forbedre sin balance, og blive bedre til at lave sig signifikante flyvende cirkelspark, der nærmest er blevet et varemærke for actionstjernen. Det var dog ikke kun ballet der tiltrak sig opmærksomhed omkring Van Damme, også hans “forbrug” af damer har tiltrukket pressens opmærksomhed.

Van Damme har siden 1980 haft fem ægteskaber, hvoraf det ene stadig holder. Han har dog ikke haft fem forskellige, hans nuværende er nemlig en genganger. I 1987 giftede hans sig fof tredje gang, kvinden had Gladys Portugues, de to fik to børn inden de blev skilt i 1992. Efter endnu et forlist ægteskab med dertil hørende barn, fandt Van Damme og Portugues sammen igen i 1999 og de er stadig gift i dag.

Nyere tid

De seneste år har været hårde ved Van Damme. Et voldsomt stofmisbrug og svigtende tilskuere til hans film, der efterhånden kun udkommer på dvd har sat sine spor. I 2008 kom han dog igen på manges læber da han lavede den selvbiografiske JCVD, hvor han høstede stor hæder for hans rolle som sig selv.

I øjblikket arbejder han på Kung Fu Panda, men det sidste cirkelspark er langt fra sparket. Næste år er han igen aktuel som Luc Devreaux i Universal Soldier: The New Dimension. Der går da også stadig masser af rygter om at han skal medvirke i Stallones efterfølger til The Expendables.

I alle tilfælde – Tillykke Van Damme – Tak for de mange spark

{loadposition googel}

{linkr:related;keywords:van damme;limit:5;title:Relaterede artikler}


Smid en kommentar