3D skal redde blu-ray

For nylig var Apple chefen Steve Jobs eksempelvis ude og kritisere formatet, som han mente inden for ganske kort tid, vil blive slået af nye onlineformater der kan downloades eller endda streames direkte.

Det er da også svært ikke at dele visse af Jobs synspunkter. Blu-ray er flot, det er knivskarpt og lyden er i top. Selvom forskellen mellem dvd og blu-ray er stort er den ikke signifikant nyskabende. En blu-ray afspiller kan eksempelvis opskalerer kvaliteten fra en dvd, så kvaliteten bliver endnu bedre og dermed fjerner en del af forskellen.

Selvom blu-ray film efterhånden er begyndt at sælge i et ganske fornuftigt tempo, har de slet ikke overtaget den del af markedet som de blev spået til for år tilbage. I USA forlyder det at salget af blu-ray film står for godt 10% af det samlede salg. Det er især de største titler som Avatar og Alice in Wonderland, der i høj grad trækker op i denne statistik. Salget på de mere “almindelige” film er nemlig stadig væsentlig lavere.  Eksempelvis er børnefilms markedet stort set overladt til dvd, hvis man lige ser bort fra Disney.

3D skal redde formatet

Al kritikken og modgangen betyder dog ikke at blu-ray er et uddøende format, der er nemlig en helt central udvikling, der skal være med til at booste blu-ray.  3D feberen har efterhånden for alvor ramt biograferne verden over, og nu er tiden også ved at være kommet til hjemmebiograferne. 3D fjernsyn osv har efterhånden været på markedet i en del måneder, antallet af tilgængelige filmtitler er dog stadig begrænset, men flere og flere kommer hele tiden til. Eksempelvis er der der nok mange der venter på 3D versionen af Avatar, der dog endnu ikke har fået en fast udgivelsesdato.

Don Eklund fra Sony Pictures er da heller ikke i tvivl om at fremtiden bliver i 3D, og fortæller om dengang krigen med HD-DVD rasede. Dengang forlød det at blu-ray var for avanceret og der var for mange ligegyldige egenskaber. Alle disse egenskaber har nemlig nu vist sig at være absolut gavnlige for formatet. Det betyder nemlig at en blu-ray disc kan indeholde en 3D film i full hd opløsning 1080p.

Kampen mod internettet

Størrelsen på filer er afgørende når det kommer til internettets konkurrenceevne. For at streame noget, der minder om blu-ray kvalitet ville det kræve et sted mellem 50-55 Mbps. Og selvom hastighederne på internetforbindelser bliver hurtigere vil der gå lang tid før dette bliver standard. Fordelen ved at streame film er naturligvis at man ikke behøver bruge harddisk plads for at gemme en fil. En blu-ray film fylder omkring 50 GB hvilket for langt de fleste tager meget lang tid at hente, og det er altså en promille der har mulighed for at streame filer i denne størrelsesorden.

En undersøgelse, der er lavet af Akamai Technology, viser at gennemsnitshastigheden i USA er på “blot” 3,8 Mbps, hvilket altså er omkring 10 gange langsommere end det krævede. Hos et af de største selskaber i USA AT&T er det end ikke muligt, da 24 Mbps er den højeste hastighed i download.

Derfor mener Eklund også at blu-ray ville være med til at give 3D et boost i de private hjem, ikke blot i USA, men i hele verden.

Hvad fremtiden bringer…

The Federal Communications Commission(FCC) mener at det indenfor små 10 år vil blive standart med en type internetopkoblinger der kan håndtere den mængde data det kræves for at kunne streame 3D. På den måde kan man altså tolke at blu-ray formatet er “sikret” 10 år ud i fremtiden, hvilket kan kan have i bagtankerne inden man går ud og investere i nyt legetøj til stuen.

Det er umuligt at spå om fremtiden, det eneste der med sikkerhed kan siges er at udviklingen bestemt ikke slutter med 3D, spørgsmålet er blot hvad der tager over.

Udtalelser og tal stammer fra Variety

{linkr:related;keywords:blu-ray;limit:5;title:Relaterede artikler}

Smid en kommentar