Top 10 Coen-Referencer i Fargo anno 2014

 

Fargo anno 2014 vrimler nemlig med masser af finurlige, sjove og intelligente referencer til det Coenske univers. Film-nyt har her samlet 10 af de allerbedste: (NB: Det følgende indeholder spoilers – så hvis du ikke allerede har set første sæson anbefaler vi, at du gør det inden du går ombord i denne top 10, for en sikkerheds skyld. ).

10. White Russian – ’The Big Lebowski’ (1998)
Vi starter med en af de små og mere tydelige, men dog herlige, referencer. Lidt over halvvejs gennem første afsnit mødes forsikringsagent Lester Nygaard (Martin Freeman) med lejemorderen Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) på sidstnævntes motel – hvor der tilsyneladende er tilbud på White Russian. Bred kendt som the Dude’s (Jeff Bridgets) favorit drink fra The Big Lebowski (1998).

download (9)

I ”Fargo” er der tilbud på the Dude’s favorit drink.

9. Friend-o – ‘No Country For Old Men’
Man vil uden tvivl kunne argumentere for, at der både i form af udseendende og gennem den nærmest djævelsk, men sarkastiske, opførsel, er en vis lighed mellem de to lejemordere Lorne Malvo fra Fargo og Anton Chigurh (Javier Bardem) fra No Country For Old Men. Tillige er der også en reference til den famøse ”coin-flipping” scene, hvor Chigurh kalder tankpasseren for ”Friend- o”. Det selvsamme bliver Malvo i afsnit 9 kaldt af sin tandlæge ven Burt (Stephen Root). Tilfældigt? Næppe.

download (11)

Pandehåret og personligheden binder de to stjernepsykopater Lorne Malvo og Anton Chigurh sammen. Udtrykken ”Friend-o” optræder endda i scener med dem begge.

8. Riedenschneider – ‘The Man Who Wasn’t There’ (2001)
Rundt omkring i seriens univers optræder flere navne fra karaktere i Coen-brødrenes film både i form af navne på bygninger, firmaer eller andre karaktere. Således ringer Lester i afsnit 7 til rengøringsfirmaet ”Riedenschneider Cleaning Service”. Freddy Riedenschneider er også navnet på den smarte advokat spillet af Tony Shalhoub i The Man Who Wasn’t There (2001) – i selvsamme film medvirker Billy Bob Thornton. Et andet eksempel er den private parkeringsplads som er reserveret til ”Mark Zoss” ved det apotek Lester besøger i afsnit 2. Mike Zoss er navnet på Coen- brødrenes produktionsselskab ”Mike Zoss Productions” (hvilket i øvrigt er opkaldt efter apotek i Minnesota).

download (12)

Freddy Riedenschneider fra ”The Man Who Wasn’t There” har åbenbart fået sit eget rengøringsfirma i ”Fargo”

7. ”You missed a spot” – ’Raising Arizona’ (1987) & “Go Bears” – ‘Fargo’ (1996)
I den næste skal man lytte godt efter: i anden episode af Fargo siger Malvo nemlig til en rengøringsmand, der står og vasker gulv: ”You missed a spot”. Det helt samme siger Nicolas Cage’s karakter H.I. McDunnough til fangen, der står og vasker i gulvet i fængslet, da han går forbi ham i Raising Arizona (1987). Senere i serien (afsnit 5) har selvsamme Malvo en anden replik-reference til den oprindelige Fargo, da han under en politiafhøring siger ”Go Bears”, som en reference til sin hjemby. Det selv samme siger en af de to prostituerede som Merge (Frances McDormand) afhører i Fargo (1996).

download (13)

”Fargo” henter inspiration replikkerne fra tidligere Coen-film, øverst ”Raising Arizona” og nederst ”Fargo” (1996)

6. Tandlæge og lignelse – ’A Serious Man’ (2009)
Fargo refererer til en lignelse om en tandlæge i Coen-brødrenes A Serious Man hele to gange. I femte afsnit har serien nemlig en Coensk inspireret lignelse og benytter samme voice-over teknik, som i A Serious Man, hvor karakterne i lignelsen blot er lipsinket til fortællerstemmen. Senere i serien (afsnit 9) arbejder Malvo ydermere som tandlæge, og fuldender dermed referencen.

download (14)

Mundmotivet er hentet fra ”A Serious Man”

5. Badekåbe – ’Raising Arizona’ (1987)
Der er en vis lighed mellem de to badekåbe-værende salgskonger, nemlig henholdsvis Fargo’s supermarkedskonge Stavros Milos (Oliver Platt) og Raising Arizona’s møbelkonge Nathan Arizona (Trey Wilson). Milos’ supermarkeds navn ”Phoenix Farms” kan ligefrem ses som en reference til Nathan Arizona – Phoenix er således den største by i staten Arizona…

download (15)

Ligheden mellem de to salgskonger er slående.

4. Mike Yanagita – ’Fargo’ (1996)
I den oprindelige Fargo får Merge et opkald fra en gammel gymnasieven, Mike Yanagita, som hun mødes til frokost med på Radisson. Han fortæller hende en tragisk historie om en pige, han giftede sig med fra gymnasiet, men som fik leukæmi og døde. Senere finder Merge dog ud af, at intet af det er sandt, og at han faktisk har et tilhold. Dette udpeges af skaber Noam Hawley som en vigtig del af Fargo, for i sidste ende stiller man sig selv spørgsmålet: ”Hvorfor er det her i filmen?” – men det er alt sammen noget, som giver brandstof til forståelsen af filmen som virkelig (både film og serie starter med ”løgnen” om at de er ”based on a true stroy”). ”Det er så mærkeligt, det må være sandt. Hvorfor skulle de ellers være i historien?” siger Hawley, og han peger selv på, at det var vigtigt for ham, at have sin egen ”Mike Yanagita-karakter”. Denne karakter dukker op i en scene i tredje afsnit, hvor Molly (Allison Tolman) mødes med en gammel skoleveninde. Samtalen er akavet og veninden fortæller blandt andet, hvordan en fyr, hun var i seng med, pludselig havde små edderkopper springende ud af halsen. Her rammes tonen fra Fargo ganske godt, og det er med til at underbygge forholdet mellem filmen og serien.

download (16)

”Fargo” fandt sin egen Mike Yanagita-historie, som ses på billedet til venstre.

3. Slutningen på ’Blood Simple.’ (1984)
Den sidste scene mellem Lester og Malvo i sidste afsnit af Fargo minder meget om den afgørende scene i Coen-brødrenes første film Blood Simple. (1984), dog bliver der byttet lidt rundt på rollerne her. Oprindeligt skyder en siddende Abby (Frances McDorman) privatdetektiven Ray (John Getz) gennem en dør. Men i Fargo ændres scenen, her skyder Malvo gennem en dør, men rammer ikke Lester, der ender siddende på gulvet og peger pistolen mod den lukkede dør. Ligheden mellem de to scener er slående, og snedigt leges der med udfaldet. Også i No Country for Old Men sidder Llewelyn Moss (Josh Brolin) på sin seng i det han skyder igennem en dør.

download (17)

Ligheden mellem de to scener i hhv. ”Fargo” (øverst) og ”Blood Simple.” (nederst).

2. Fjernsyn i sengen – ’Fargo’ (1996)
Fargo myldrer med referencer og handlingstråde som kan føres tilbage til den originale film, ja så mange, at flere af dem er sprunget over her, så vi kunne få plads til andre referencer fra Coen- universet. Fargo (1996) myldrer med ikoniske scener lige fra scenen med flisehuggeren til den gravide Merge, der ligger i sengen med sin søvnige husbond, Norm, og ser tv.
Og sidstnævnte scene kan man simpelthen ikke komme udenom – i Fargo (2014) lader de os vente lidt, scenen kommer således først henimod slutningen på afsnit 8. Her ligger den gravide Molly i sengen og ser tv med en sovende Gus ved sin side – den eneste forskel er, at de har byttet side. Man indkapsler her, lige som i originalen, en hverdagsfølelse, og det varme, men stadig afdæmpede, forhold mellem de to.

download (18)

Den ikoniske scene fra den originale ”Fargo” kopieres med små ændringer i den nye udgave.

1. Kufferten – ’Fargo’ (1996)
Serien måske mest raffinerede og vigtigste reference er kufferten med $1 million dollars. Kufferten indeholder den løsesum som den ene af kidnapperne Carl, spillet af Steve Buscemi, i Fargo (1996) får udleveret. Carl fjerner de $80.000 som var den oprindelige løsesum, gemmer pengene i sneen og markerer stedet med en rød isskraber. Men pengene bliver aldrig hentet, da Carl bliver slået ihjel. I seriens fjerde afsnit ser man et flashback fra 1987 (filmen Fargo foregår i 1986), hvor en fattig og desperat Stavros Milos på vej til Fargo (altså byen), løber tør for benzin på præcis det sted Carl gemte pengene. Efter at have bedt Gud om hjælp opdager Milos den røde isskraber og finder pengene (der ligefrem har Carls blod på sig). Netop denne reference er vigtig, fordi den binder filmen og serien sammen og beviser således, at de foregår i samme univers.
I afsnit 6 graver Milos dog pengene ned på ny – og binder derved en knude på fortællingen om kufferten.

download (19)

Øverst graves kufferten ned i ”Fargo” (1996). Nederst findes kufferten på ny, og den røde isskraber indrammes i ”Fargo” (2014).

Fargo gemmer på langt flere. Har du fundet nogen, som mangler på listen?

 

Smid en kommentar