007: Hvad synes seerne om den nye Bond-film?

Når det kommer til skurke, er der nok ingen bedre agent end James Bond. Men der findes også harmløse banditter, f.eks. i form af en Spillemaskiner, hvor kun navnet er kriminelt. Daniel Craig havde ikke at gøre med så harmløse skurke i den seneste James Bond-film, hvor han måtte ty til hårdere taktikker. Men levede den nye Bond op til publikums forventninger, eller var det skuffelsen, der satte ind? I det mindste var han i stand til at slå nogle rekorder, men om han vil være den mest populære Bond nogensinde er tvivlsomt.

Den nye Bond – hvad sker der på skærmen?

Daniel Craig alias James Bond er flyttet til Matera i Syditalien og lever et pensionistliv sammen med sin partner Madeleine Swann. Han ønsker ikke længere at vide noget om at være agent, indtil der bliver begået et attentat mod hans liv. Fra da af har han mistillid til Madeleine og beder hende om at rejse. Han bliver alene tilbage, men tænker stadig ikke på at vende tilbage til erhvervslivet.

Årene går, og pludselig dukker en gammel ven af James Bond, Felix Leiter, op ved hans dør. Han beder den pensionerede agent om hjælp. Selvfølgelig forlader han ikke sin barndomsven og tager ud for at redde en kidnappet forsker ved navn Valdo Obruchev.

Bond ville ikke være Bond, hvis ikke netop denne mission var forbundet med mange komplikationer. Hans mest mystiske modstander er Safin, som Bond ikke ved noget om, bortset fra at han har en fortid med sin ekskæreste Madeleine. Med CIA-hustruen Paloma og 007 Nomi har James et par magtfulde kvinder ved sin side.

Kan Daniel Craig stadig spille James Bond?

Dette er den femte film, hvor Daniel Craig indtager rollen som agent James Bond. Femten år er gået siden hans debut, og i begyndelsen var fans ikke begejstrede for den nye Bond. Usportslig, charmerende, usympatisk – beskyldningerne i nyhederne efter Sean Connerys afgang var store.

Men med Casino Royale, Quantum of Solace, Skyfall og Spectre lykkedes det Craig at spille sig ind i publikums hjerter og fortsætte Sean Connerys succesfulde filmserie. Men nu, efter No Time to Die, er det også slut for den blonde agent.

Heldigvis, vil nogle seere sige, er der ikke meget tilbage af den tidligere kvindehader i denne film. I stedet minder især begyndelsen om en overfladisk kærlighedshistorie, som vil give mange Agent-fans sved på panden. Men vil Madeleine og James virkelig være sammen for evigt? Det er yderst tvivlsomt, for mere end én gang virkede det som om Bond endelig havde fundet sit livs kærlighed.

No time to die – en polariserende Bond-film

Jubelsang eller hjerteanfald? Fansene er ikke så enstemmige. Men én ting står klart: Den nye Bond polariserer som ingen anden før, og den er vovet. Bond har tidligere måttet tage kampen op mod mange skurke, og selv de skurke, der vendte tilbage igen og igen, spillede en rolle. Men pludselig er der Lyutsifer Safin, der bliver fremhævet som truslen par excellence. Den tilbøjelige seer undrer sig over, hvor denne Safin har været alle disse år før, og hvad der gør ham farligere nu end nogen af Bonds andre fjender.

Hans tid på skærmen og manuskriptet begrænser Safin alvorligt, og selv villige fans, der ønsker at leve sig ind i skurkens sko, fejler elendigt. Men Craig har fået nok Bond-erfaring i løbet af de sidste 15 år til at holde spændingsniveauet oppe alligevel. Og hvis tilskueren er kommet sig over den indledende kærlighedssorger til Billie Eilishs beats og er parat til at involvere sig i handlingen, kan han stadig forvente en solid film.

Wer sind die neuen Charaktere?

Bondpigerne er lige så meget en del af Bond som han er. Allerede inden filmen udkom, blev Ana de Armas fejret som den nye Bond-pige, og rollen som Lashana Lynch var byens omtale. Her blev publikums forhåbninger imidlertid bittert skuffet. Mens Lynch får et par opgaver som MI-6’s visitkort og kan følge med Bond med lige så stor kampgejst, går især de Armes’ karakter ned. Filmen ville ikke have været hverken mere eller mindre spændende uden hendes karakter. Hendes handlinger er sympatiske at se på, ind imellem slås hun med nogle skurke, men Bond forfører hende ikke, bliver ikke forelsket og bliver ikke den centrale nøglefigur på nogen anden måde.

Hans mangel på erotisk interesse for hende bringer seeren tilbage til filmens kernepunkt: Bond er nu forelsket og i et partnerskab. Selv om det kan være rart for filmens mangefacetterede natur, passer det ikke til James Bond. Han er og forbliver en konservativ borgerlig mand med hang til erotiske eskapader, men absolut ikke en type til ægteskabets alter.

Bedre resultater ved billetlugerne i Europa end i USA

I Storbritannien har den nye Bond allerede givet pote og er blevet årets mest succesfulde film blot tre dage efter sin premiere. Da filmen kom på de canadiske biografer den 8. oktober, var forventningerne større end succesen. Med et indtjeningsresultat på 56 millioner dollars opnåede den nye Bond et solidt resultat, men det er kun den fjerde mest succesfulde film i dens historie.

Situationen var anderledes i Europa. Her opnåede “No Time to Die” absolutte topresultater og havde den mest succesfulde biografudgivelse siden 2010. To millioner fans så den nye Bond i løbet af ni dage. Den første million blev allerede sprunget i luften i den første weekend, og sæsonen er ikke slut endnu.

Konklusion: Polariserende, nyt og alligevel ikke dårligt

James Bond blev længe betragtet som historien om den gamle hvide mand. Fansene, der overvejende var over 40 år, elskede den kvindefjendske agent for hans kampgejst, hans grimme udtalelser og hans dybt skjulte gode hjerte. Publikum bliver yngre, og dermed ændrer Bond tidens tidsånd sig. Han er ikke længere kvindefjendsk og kvindefjendsk, men en mand af verden, der kæmper side om side med kvinder uden at gå i seng med dem. Det er ikke alle, der kan lide den, og mange fans er mere skuffede end begejstrede over Craigs afskedsnummer, men selv en James Bond skal følge med tiden.

Smid en kommentar